Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините не спят

Общините у нас са силно затруднени през тази година. Епидемията от коронавирус ограничи икономическата активност, намаляват приходите от местни данъци, бизнесът получи редица облекчения, които се отразяват пък на местния бюджет. Но и с поглед напред кметовете продължават да правят опит за привличане на инвеститори - някои да разширят дадено производство или пък да започнат нов проект.

Не отслабва интересът на немските фирми към региона около Бургас. След икономическия форум с фирми от Бавария, който се проведе миналата година в административната сграда на "Индустриален и логистичен парк-Бургас", сега кметът Димитър Николов отговаря на въпроси за Бургас в онлайн бизнес форум, съобщиха от общината. Срещата бе организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара, а участие взеха мениджъри на почти всички немски компании с бизнес в България. Въпросите им за Бургас бяха групирани в десет области. Инвеститорите от Германия се интересуваха най-много от наличието на работна ръка, и то квалифицирана, и от наличието на подходящи терени, включително готови застроени офис площи от клас "А".

"Интересът на немския бизнес е важен за нас. В Бургас са винаги добре дошли компании с технологичен профил, с щадящо екологията производство и желание да работят в тясна връзка с нашите професионални гимназии, в които инвестирахме много", пояснява кметът Николов. Община Бургас осигурява финансова подкрепа за обучението на студенти в местните университети, които учат в търсени на пазара на труда специалности. Това е косвена, но важна помощ за бизнеса.

В момента Бургас разполага с около 9000 кв. метра офис площи от клас "А", но още 10 000 кв. метра ще бъдат готови през следващите няколко месеца. Вече капацитетът на Фаза 1 от проекта "Индустриален и логистичен парк - Бургас" - 300 декара, е запълнен. От общината вече развиват Фаза 2 - 600 декара, и Фаза 3 - над 3000 декара, с нови терени. Отличителен белег на града е, че цените са двойно по-ниски в сравнение със София, но са по-ниски и от останалите големи градове. "Едновременно с това Бургас предлага прекрасни условия за живот, чудесен климат, море, бърз интернет, добра демография, хубави детски градини, училища, здравеопазване, възможности за практикуване на спорт, добра инфраструктура и бързи транспортни връзки по суша, въздух и вода", подчертава кметът.

Поставяни са въпроси и за развитието на Пристанище Бургас, за дуалното обучение в града, за новата компютърна гимназия и други. Вече има предварително съгласие между Община Бургас и СУ "Климент Охридски" за разкриването на университетски филиал край морето, което би било полезно и за Бургас и за имиджа му пред инвеститорите.

В района на бившата камгарна предачница, който е разположен по пътя Монтана - Враца, общината в Монтана има планове за изграждането на втори технологичен парк, съобщиха от общината, цитирайки кмета Златко Живков. Не липстват и кандидати - вече има заявки за два обекта, като цената на един дка е 10 000 лева. Проектите са за развитие на бизнес в технологичния парк, като се закупи земя и се построят обекти, свързани с производството им. От своя страна, общината ще подосигури необходимата инфраструктурата - път, ток, вода, газ, и други за нормалната работа на бизнеса, обяснява кметът.

Първият технологичен парк, който е изграден в другата част на града, по пътя за Лом, е отпреди 15 години. Площта му е 85 дка, но вече е заета от различни инвеститори от Швейцария, Австрия, Холандия, Испания. Фирмите имат складове и сервизни помещения за обслужване и ремонт на селскостопанска техника, доставена от световни и европейски фирми. Над 200 души от града работят в първия технологичен парк.

Целта на местната управа е и с втория проект да създаваме условия за развитие на бизнес и разкриване на нови работни места.

Спад има в изпълнението на местните приходи на община Монтана за първото полугодие между 10 и 15% за различните данъци и такси. За първите шест месеца са събрани 6.2 млн. лева от местни приходи при планирани 9 милиона.

Въпреки това кметът на Монтана е категоричен: "Имаме изключително амбициозна инвестиционна програма за града и 23 те села. С подкрепата на нашите съграждани се надявам тя да се случи".

Отрасловата характеристика на икономиката на община Монтана се доминира от дейностите, свързани с машиностроенето, електротехника и хранително-вкусовата промишленост. От значение са и фирми работещи в леката промишленост, строителната индустрия и преработвателната промишленост.
В Монтана работят редица добре развити и разнообразни компании, които имат успешни партньорства с международни фирми за инвестиции, производство и продажби. "МОНБАТ" е водещо предприятие, което произвежда над 1 млн. оловно-кисели батерии годишно. Над 250 работници в "МОНОЛИТ" добиват и преработват естествени каменни блокове, които се използват за външна и вътрешна стенна облицовка, подова настилка и архитектурно проектиране на елементи и сгради. Фирмата изнася каменни плочки за облицовка и подова настилка по целия свят, включително Европа, САЩ, Канада и Далечния Изток.

"АВА Спорт" е специализирана в проектирането и производството на висококачествени и комфортни ремъци и седалки за парашути и съпътстващи аксесоари за много развити в тази област международни фирми. Продапо по целия свят, включително Канада, Европа, Япония, Среден изток и САЩ.
Българско-холандската компания "Балкан" произвежда метални изделия – мрежи, багажници за колелета, тръбни и телени конструкции за износ за Великобритания, Франция, Австрия, Холандия, Германия, Белгия, IKEA – Швеция и Полша.

"БЕРГ МОНТАНА ФИТИНГИ" е най-голямата испанска инвестиция в България. Фирмата произвежда галванизирани и чугунени тръбни фитинги за износ в страните от Европейския съюз.

От 1993 г. фирма "КРОС" произвежда велосипеди за спортуване и високопланински колелета, които се изнасят основно за Европейския пазар, включително Великобритания, Холандия, Русия, Финландия, Гърция, Сърбия и Македония.

"МАЙ" е водещо предприятие в проектирането и производството на дамска конфекция, което произвежда над 800 000 облекла годишно. Фирмата работи за износ за Франция, Германия, Белгия, Великобритания, Италия и Холандия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във