Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Общините насърчават инвестициите в производство

"Би Ес Ем Балкан Сървис Мениджмънт", част от групата "Мак Порт", основана в Италия, изгражда нова база в Бургас.

Правителството вече представи пред бизнеса дузина програми с антикризисни мерки и действия за подкрепа в условията на коронавирусната пандемия. Макар и големи като сума , засега  сравнително  малко от тези пари все още са стигнали до фирмите. 

Трябва много внимателно да се разглеждат икономическите отражения, които нанесе COVID-19 върху икономиката, съветват анализаторите. Но в същото време на пандемията от коронавирус може да се гледа и като на една нова възможност за развитие на бизнеса.

Именно затова мерките за насърчаване на инвестициите, с които ще бъде финансирано изграждането на публична инфраструктура, ще имат значим антикризисен ефект, отбелязва икономическият министър Лъчезар Борисов. Те ще подпомогнат компаниите за запазването и създаването на нови работни места. Насърчаването на проектите, свързани с  производството ще съдейства в кратки срокове след отмяна на извънредното положение дружествата да дадат своя принос за възстановяването на икономиката.

В тази посока може да се разглеждат и някои от последните решения на правителството. Министър Лъчезар Борисов и кметът на Костинброд Трайко Младенов подписаха договор между Министерството на икономиката и  тази община  за финансиране на изграждането на елементи от техническата инфраструктура - публична общинска собственост. Този проект се изпълнява  във връзка с реализацията на сертифицирания инвестиционен проект "Разширяване на производствен център на Кока-Кола в Костинброд, 2020"  предприет от  "Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България" АД. Размерът на планираната инвестиция от компанията е  34 284 000 лева. За изпълнението на договора  Министерството на икономиката ще отпусне от бюджета си за тази година на община Костинброд  средства в размер до 469 061 лв. за изграждане на кръгово кръстовище до производственото предприятие на дружеството. 

Не една и две са компаниите, насочили  значими постъпления към  български общини. Министерството на икономиката е в непрекъснат диалог с бизнеса и прави всичко възможно да намира най-ефективните методи за успешното позициониране на потенциални инвеститори на българския пазар, отбелязва министър Борисов. От началото на годината са издадени сертификати за клас инвестиция на 22 проекта на обща стойност 709.4 млн. лв. А  те имат потенциал да разкрият 3203 нови работни места, информират от министерството. В това число влизат и  13 проекта във  високотехнологични производства и услуги. В тази връзка министър Борисов подчерта, че нетният поток на преките инвестиции в страната за  периода януари – юли 2020 г., отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, е положителен, в размер на 1407.4 млн. евро (2.5% от БВП), като нараства с 494.8 млн. евро (54.2%) спрямо  този за периода януари – юли 2019 г. През юли 2020 г. потокът е положителен и възлиза на 958.8 млн. евро, при положителен поток от 400 млн. евро за юли 2019 г.

Министър Лъчезар Борисов отличи още общините Куклен, Елин Пелин, Шумен, Кърджали и Враца за усилията им за търсене на потенциални инвеститори и за условията, които създават за компаниите, избрали техните райони за проектите си.

Община Куклен е отличена за привличането на развиващата дейността си компания "Одело България" ЕООД, която е инвестирала 52 495 000 лв. и е създала нови 241 работни места в пpeдпpиятиe зa производство на части за гepмaнcĸия пpoизвoдитeл нa лyĸcoзни aвтoмoбили Меrсеdеѕ-Веnz.

Община Елин Пелин е привлякла инвестиция на "ПС Груп" АД на стойност 12 000 000 лв., която е създала 195 работни места. Дружеството изгражда  уелнес зона, СПА хотел и зони за отдих върху два терена с обща площ от 80 декара. Инвеститорът ще извърши рехабилитация на уличната водопроводна мрежа на село Равно поле и ще съдейства при реализирането на проект за изграждане на пречиствателна станция на Равно поле.

Община Шумен е създала условия за развитие на проекта на фирма "ВИАС" ЕООД. Инвестицията е в размер на 42 млн. лв. и е на територията на "Индустриален парк Шумен", където се изгражда завод за алуминиеви профили. По  план тя ще предостави работа на 250 специалисти и работници. Дружеството изгражда бизнес и СПА хотел в града и подкрепя развитието на спорта в общината.

В Община Кърджали е изградено новото предприятие на "Интернешънъл Пауър Съплай" АД, което е вложило над 23 млн. лева в производството и е осигурило 240 работни места.

Община Враца се открои с едно от най-модерните промишлени съоръжения, изградено от "МД Електроник" ЕООД, простиращо се на площ 10 000 кв. метра. В завода ще се произвеждат кабели за пренос на данни и електронни компоненти за всички автомобилни марки в света. Предвижда се в предприятието да работят 300 души, а размерът на инвестициите досега възлиза на 22 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във