Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините искат подкрепа за бюджетите си заради кризата с коронавируса

Общините у нас настояват за спешни действия за подкрепа, свързани с отражението на кризата с коронавируса върху общинските бюджети. Това съобщиха от Националното сдружение на общините. Заради мерките, предприети в условията на извънредното положение, са направени значителни непланирани разходи, а приходите драстично са намалели.

Основните непланирани разходи на общините са свързани с дезинфекцията на всички обекти с обществено предназначение, извънплановите ремонти на общинските здравни заведения, нарастването на броя на хората, ползващи услугата „социален патронаж“.

Негативен ефект върху приходите оказват и предприетите мерки за облекчаване на бизнеса като освобождаването от наеми и премахването на платеното паркиране. Заради преустановените посещения в общинските театри, спортните зали и музеите са блокирани и приходите от продажбата на билети и наеми, което всъщност отразява негативно върху бюджетите на общините.

Значителни загуби търпят общините с ясно изразен туристически профил.

Затова Сдружението на общините започва проучване на отражението на кризата върху приходната част на общинските бюджети и спрямо същия период на миналата година, както и на допълнителните разходи. Данните от анализа ще послужат при разработването на конкретни предложения за компенсиращи мерки и ще бъдат изпратени до вицепремиера Томислав Дончев и до министъра на финансите Владислав Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във