Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините инвестират в зелени проекти и индустриални зони

Инфраструктурата на "Индустриална зона Загоре" АД, край Стара Загора, е изградена на сто процента и вече има Акт 15. 

Колкото и да е критично положението с финансите в общините, допълнено с мерките за справяне с разпространението на коронавируса, местната власт в повечето градове преосмисля управленските практики, не спира да инвестира, да оказва подкрепа на бизнеса в очакване на "новата реалност". Подкрепят се и иновативни проекти, които са в крак със зелените политики за опазване на околната среда. 

Общинският съвет в Хасково вече е дал предварително съгласие за инвестиционното намерение на фирмата "Енери БГ 1" ЕООД за изграждане на фотоволтаична централа край селата Книжовник и Долно Войводино в общината на площ 4000 декара, съобщават от общината. 

Според техническите параметри на проекта, индикативната инсталирана мощност ще бъде 400 мегавата и на година ще произвежда 560 млн. киловатчаса електроенергия. Бъдещата инвестиция се оценява на около половин милиард лева, а тя ще бъде направена от проектно дружество на австрийския холдинг "Енери" (Enery Development GmbH).
Предварителният план предвижда 400 човека да участват в изграждането на съоръжението и то да е готово за половин година. След завършването му то ще осигури над 50 дългосрочни работни места. Строежът ще е върху общински терени, предстои изготвяне на подробен устройствен план. 

Инфраструктурата на "Индустриална зона Загоре" АД, която се намира в Стара Загора, е изградена на сто процента и вече има Акт 15. Зоната е съвместен проект на "Национална компания индустриални зони“ и община Стара Загора. А по този начин се създават условия за бизнеса - и български, и международен, който иска да развива своите проекти в държавните промишлени зони. "Надявам се, че готовата инфраструктура ще повиши интереса към зоната. Ние насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност и смятам, че това има голямо значение за развитието на регионите в България", отбелязва Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ.

"Индустриална зона Загоре“, която е близо 115 декара, е със стратегическа локация и е разположена в непосредствена близост до няколко основни пътни артерии. Тя се намира до Трансевропейски коридори № VIII и IX, което я прави атрактивна и удобна за бъдещите инвеститори. 

Към зоната вече има заявен интерес - подписани са един окончателен и един предварителен договор. В момента се водят преговори с още двама инвеститори. При повишен инвеститорски интерес, индустриалният парк има опция да бъде разширен.

На много места из странат това лято има проблеми с водоснабдяването и се налага въвеждане на воден режим. Новосъздаденията "ВиК холдинг" ще инвестира в изграждането на нов довеждащ водопровод към Свищов, съобщиха от дружеството. Изпълнителният директор на държавната фирма Илиян Илиев се е срещнал с кмета на общината Генчо Генчев и на място се е запознал с аварийната ситуация, която за пореден път оставя жителите на крайдунавския град без вода.
Намерението е некачествено поставеният преди години водопровод да бъде изцяло подменен. До края на годината трябва да бъде изградено ново съоръжение с дължина 13 км от напорната кула край село Вардим до резервоарите на градската ВиК мрежа. Размерът на инвестицията ще бъде около 4 млн. лева от бюджета на държавното дружество.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е имал работна среща по подобни проблеми и с тримата областни управители на Стара Загора, Ямбол и Сливен и с кметовете на общини и представители на ВиК дружествата. Тя е била по покана на местната власт с цел осигуряване водоснабдяването на населени места в района. Основната тема е била за питейно-битовото водоснабдяване за населението на областите Сливен и Ямбол. 

Още в началото на август кметове от двете области са информирали министър Димитров, че нивото на сондажите в Сливен и Ямбол, Елхово, Нова Загора, Тунджа и Стралджа спада драстично поради продължаващата вече трета година суша. Обсъдени са били възможностите да се увеличи оводняването на река Тунджа чрез подаването на количества от язовир "Копринка" към язовир "Жребчево". Този процес е от съществено значение за областите Сливен и Ямбол, тъй като гарантира нормално снабдяване с питейна вода в условията на поредица от сухи години.

Държавната и местната власт сега са стигнали до решение, така че да се осигури водата за тази година. Но дали тези мерки ще са достачътни през следващата година, например. "Искаме отсега да предприемем мерки, за да може и догодина да има достатъчно количества за нуждите на населението, напояването и енергетиката", обещава министъртъ на околната среда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във