Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините инвестират в нови проекти и екоинициативи

Общините вземат нещата в свои ръце. Трудната икономическа ситуация не спира инициативите на местната власт за проекти в интерес на бизнеса и на гражданите. 

Един такъв пример е двуезичният виртуален център, който се създава, за да осигури връзка между работодатели и младежи, които търсят работа в областта на туризма, в трансграничния регион Добрич-Констанца.
Този център е създаден по проект на община Каварна в партньорство с университета "Овидиус" в Констанца и асоциация "Партньори 2000" в Кълъраш и с подкрепата на Програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България", съобщават от крайморската община.
Първите обяви за работа са за голф игрища, вили, хотелски комплекси в района. Изискването към работодателите да предлагат свободни позиции, които са подходящи за ученици и студенти, както и за кандидати с малък или въобще без опит в този бранш. Виртуалният център дава и правни консултации, свързани с трудовото законодателство. Има информация и за подготовката за кандидатстване за работа, като писване на автобиография и мотивационно писмо, как да се получат с препоръки от предишна работа.

Община Благоевград пък се насочва към възраждане на фестивалния туризъм. По предложение на кмета Илко Стоянов е създадено еднолично общинско дружество с ограничена отговорност „Арт стейдж енд фест“. 
Общинските съветници подкрепиха идеята. Дейността на дружеството ще е свързана с организиране и провеждане на културни, спортни, социални и туроператорски мероприятия, свързани с дейностите, провеждани от Община Благоевград. Очаква се новото дружество да генерира приходи, като с част от тях да бъде обезпечена самоиздръжката му, а останалите да бъдат начислявани като печалба.

Чрез организирането и провеждането на фестивали и културни събития от „Арт стейдж енд фест“ ще се търсят нови възможности за развитие на туризма в областния център. От една страна това значително ще подпомогне местната икономика, в това число малкия и средния бизнес на територията на Благоевград.

Започна изпълнението на проектът на Община Сливен за ремонт на тролейбусната инфраструктура и закупуване на шест нови тролеи и четири електробуса, съобщиха от общината. Предвижда се обновяване и ремонт на съществуващата 35-годишна (от 1984 г.) инфраструктура, осигуряваща експлоатацията на тролейбусния транспорт в града.

„Към момента това е най-екологичният транспорт, който бихме могли да въведем в нашия град. С новите електробуси и тролейбуси ще постигнем надграждане – от една страна, се осигурява по-ефективен, по-бърз и енергоспестяващ обществен транспорт и комфортни условия за гражданите. От друга страна, това е стъпка към допълнителни мерки за чистотата на атмосферния въздух и намаляване на вредните емисии “, коментира кметът Стефан Радев. Изпълнението на проекта е продължение на усилията, които общината полага за подобряване и осъвременяване на обществения транспорт. В тази връзка кметът припомня, че почти целият автопарк на общинския превозвач е подменен по проекта за интегрирания градски транспорт с чисто нови автобуси, най-висок екологичен стандарт.

Управителят на общинското дружество „Пътнически превози“ ЕООД Сливен инж. Енчо Петров съобщава, че ще бъдат доставени и зарядни станции за електробусите. В момента тече процедура по избор на изпълнител за доставка на новите превозни средства. Планира се те да заменят най-остарелите и амортизирани превозни средства от съществуващия автопарк на общинския превозвач.

Оборудването на двете токоизправителни станции също ще бъде изцяло съобразено с новите екологични стандарти.

Срокът за изпълнение на проекта „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух в община Сливен“ е 36 месеца. Той се изпълнява по ОП „Околна среда“. Финансирането се осъществява от създадения от Европейския съюз Кохезионен фонд, национално и собствено финансиране, като общата стойност е малко над 13 млн. лева.

Ямбол вече има общински електромобил. Той стана факт след внесено проектно предложение за финансиране по схемата за насърчаване на електромобили по Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд. Безвъзмездната финансова помощ от екофонда е в размер на 23 000 лева, съфинансирането от Община Ямбол - 27 262 лева.

Електрическото превозно средство ще помага за работата на общинските предприятия  "Комунални и обредни дейности" и "Паркове и зони за отдих и спорт". Електромобилът ще бъде използван за сметосъбиране, почистване на зелени площи, поддръжка на площадите, пешеходните зони, паркингите и за други видове комунални дейности. Машината ще бъде полезна и при засаждането на растения, при тяхната поддръжка и поливане.

Новият електромобил е екологичен, не използва конвенционално гориво и е единственият в България от този тип с новото поколение литиево-йонна батерия с номинална сила 13 kWh. Пробегът, който тя осигурява, е до 120 километра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във