Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините инвестират днес, за да просперират утре

Бъдещето е в ръцете на настоящето. Ако ние днес положим добри основи, наследниците ни ще има и те върху какво да надграждат и да живеят в по-добър свят. Местната власт в редица общини работи вече за това. Някъде строят индустриални зони, другаде - разширяват пътната инфраструктура, а трети си сътрудничат с университети и водещи компании за реализиране на потенциала на региона.

Основната улица в

Източната индустриална зона на Ловеч

вече е изцяло ремонтирана, съобщават от общината. А това ще облекчи работата на повече от 20 малки и средни ловешки фирми, чиито производствени бази са там.
Улица "Крайречна" е обновена по проекта "Подобряване инфраструктурата на градската среда в икономическата зона". В резултат са изградени 6740 кв. метра нова пътна настилка от асфалтобетон, две улични ленти, всяка с ширина по четири метра, нови тротоари с асфалтово покритие, както и отводняване на уличното платно с нови улични оттоци. Поставено е ново осветление, а старото е подменено с енергоспестяващо. Изградена е и остоналата съпътствуща инфраструктура.
С Постановление на Министерски съвет в края на миналата година бе осигурена сумата от 1.5 млн. лева за инфраструктура, като за ул. "Крайречна" са били отделени 1 390 000 лева.

Локалните платна на

пътя Пловдив – Асеновград

ще са готови след година, важни са за хората и бизнеса. Това каза областният управител Дани Каназирева след символичната първа копка, която даде началото на изграждането на тази инфраструктура, което е последният етап от цялостната реконструкция на шосето.

В началото на годината е имало и пречки, свързани с отчуждаването на 131 имота, от които 40 от община "Куклен“. Проблемът  с изплащането на средствата за тези процедури е разрешен с помощта на Агенция "Пътна инфраструктура", която е заплатила паричното обезщетение за собствениците на имотите в община Куклен. Общините също са действали бързо и са съдействали за придвижването на проекта.

Общият срок за изпълнение  на локалите е 485 календарни дни, от които 120 са за проектиране, а строителите имат 365 дни за изпълнение. Стойността на проекта е 18.9 млн. лева с ДДС. 

Проектът предвижда от двете страни на реконструирания път Пловдив – Асеновград да се изградят около 20 км еднопосочни локални платна, с широчина 6 м с две ленти за движение. Те ще правят връзка с изградените кръгови кръстовища на определени места с основното трасе на републиканския път, за да се осъществява достъпа до крайпътните обекти. Предвидено е отводняване на пътното платно, разделителна ивица с мантинели между второкласния път и локалните платна и изграждане на осветителни системи на кръговите кръстовища, пояснява Каназирева.

Локалите реално са довършващият елемент на магистралата Пловдив – Асеновград и ще се отрази изключително добре за бизнеса. Проектът е важен за региона и за трите общини - Родопи, Куклен и Асеновград.  "Както знаете, всеки инвеститор иска да има добра комуникация.“, отбелязва Мария Белчева, кмет на Куклен.

Фирмата изпълнил на проекта е "Иса 2000", като  се очаква догодина обектът да бъде открит. Локалните пътища са необходими за компаниите по протежението на този път, защото техните входове и изходи, всъщност са критични и винаги са свързани с опасност от пътнотранспортни произшествия. С изграждането на локалните пътища, това няма как да се случи и обслужването на техните заводи, фабрики и други обекти ще бъде решено.

Този обект е част от една голяма стратегическа  програма на областния управител за изграждането на околовръстния път на Пловдив. Следващата крачка е строителството на отсечката от кръговото на Пловдив до кръговото на Скобелева майка и така да започне всъщност, изграждането на околовръстното откъм изток и връзването с магистралата. С това се очаква да се облекчи движението, както и да даде тласък на развитието на икономиката в тези промишлени зони. А това пък може да доведе до още повече работни места.

На 8 август е получена  заповед от МРРБ за процедиране на парцеларния план  за Югоизточния обход. Следващата стъпка е обществената поръчка по избор на изпълнител, през което време да се процедира и по парцеларния план, съобщи областният управител на Пловдив.

Меморандум за сътрудничество с университети и водещи компании за реализиране на потенциала на

Варна като Град на Знанието

бе подписан в Община Варна. Документът е отворен и към него могат да се присъединяват и други организации и компании, които чрез дейността си имат готовност да подкрепят усилията за развитие на потенциала на Варна, за постигане на растеж чрез инвестиции в производства и услуги, базирани на знание и иновации, създаващи работни места с висока производителност и доходи, съобщиха от общината.

"Мотивирани сме да трансформираме икономическия профил на морската столица към сектори с висока добавена стойност – иновации, модерно здравеопазване, дигитализация. Целта ни е да обединим усилията на интелигентните хора във Варна, за които бъдещето на града може да бъде кауза. С моя екип вярваме, че за успеха и изпреварващото развитие на всеки град и регион в Европа са нужни ясна визия и общи усилия. Затова съм щастлив, че имаме мотивиращата подкрепа за Варна - Град на Знанието на цялата академична общност, на научните институти, на IT сектора и бизнеса,  на аналитичния център „Институт за пазарна икономика“, коментира кметът Иван Портних. 

Участници в срещата са обединени около становището, че Варна е най-големият и перспективен образователен и икономически център в Северна България, в който се наблюдава постоянен приток на млади и активни хора. Отчетена е и положителната динамика в местната икономика и трансформацията към по-висока добавена стойност, в т.ч. притока на чуждестранни инвестиции в дигиталната сфера.

Споделено е общото становище, че наред с летния и културния туризъм, големият потенциал на Варна е в преплитането на наука и бизнес, особено в сферите на медицината, информационните технологии, транспорта, морската индустрия. Този потенциал ще отключи бърз икономически растеж чрез инвестиции в производства и услуги, базирани на знание и иновации, създаващи работни места с висока производителност и доходи. 

Проекти

Водещи проекти в споделената визия за развитие на Варна са създаването на високотехнологична Индустриална зона Варна край Аксаково, изграждането и развитието на Квартал на Иновациите в местността „Малка чайка”, на нов съвременен математико-технологичен кампус, в т.ч. нова модерна сграда на математическата гимназия. Проекти, които са ключови за бъдещето на Варна и Североизточна България.

Община Варна и компаниите от ИКТ сектора ще си сътрудничат в намирането на дигитални решения, ще работят за създаване на център за подпомагане на умните и зелени градове на Северна България, за повишаване на знанията и уменията на младите и активни граждани във Варна и района.

Facebook logo
Бъдете с нас и във