Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общините и бизнесът с инициативи срещу последствията от пандемията

Кризата с COVID 19 донесе много, а както се вижда вече дванадесет месеца поред, предизвикателства в икономиката не само у нас, но и по целия свят. Общините са на първата линия, когато трябва да се вземат трудни решения за подпомагане на бизнеса и на хората. И на много места го правят, още повече че ситуацията е много динамична. Навсякъде стремежът е всички бизнеси на територията на общината да работят, колкото е възможно по-дълго, което е най-добрият вариант за всички. 

Кметът на

Община Ловеч

Корнелия Маринова за пети път предлага на Общински съвет да се приемат мерки за преодоляване на последствията от пандемията, като те бъдат в помощ на онези граждани и сектори, които са особено засегнати, съобщиха от общината.

Предложението й е да не се увеличават през 2021 година месечните наеми по сключени договори и заплащаните обезщетения за ползването на общински нежилищни имоти с годишната инфлация за периода декември 2020 г. спрямо декември 2019 година. То не засяга сключените договори за наем / аренда за земеделски земи от общинския поземлен фонд.

До кмета на общината и до председателя на Общински съвет в Ловеч е отправено предложение от „Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и питиепродавците-Мелта“ за предприемане на конкретни мерки. Те са наложителни, тъй като към момента заради пандемията са освободени над 50% от служителите в търговските обекти, други са в неплатен отпуск или напускат работа поради невъзможност да преживяват с отпусната от държавата помощ. Притесненията са, че дори и след отпадане на епидемичните мерки ще се работи с половината от капацитета и на загуба.

За преодоляване на последствията от пандемията, кметът на общината предлага  на Общински съвет да се предприемат мерки  за запазване и възстановяване активността на икономическите субекти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството на територията на община Ловеч. Очаква се Общински съвет в Ловеч да даде съгласието си Общината да участва и подпомага бъдещи проекти и съвместни инициативи със сдружението.

Община Сливен

ще предложи намаляване с 50% наемите на общински имоти и таксата за тротоарно право до края на годината за хотели и ресторанти. Това е договорено на среща на заместник-кмета по финансите Румен Иванов и представители на сдружението в бранша в Сливен, съобщиха от общината. Мярката е по предложение на кмета Стефан Радев заради затрудненията, които изпитва този бизнес вследствие на коронавирусната епидемия. Миналата седмица той е възложил на финансовите експерти да направят оценка колко ще струва на бюджета евентуалното намаляване и вариантът е бил предложен по време на срещата с бранша.

Общината и браншът ще си сътрудничат по въпросите на туризма, наболелите проблеми и за организиране на събития.

Кметът Стефан Радев заявява, че според възможностите, които има Общината, се търси начин да бъде оказана помощ, защото е важна подкрепата за засегнатите в пандемията. Предстои предложението за намаляване наемите на общинските имоти и таксата тротоарно право да бъде предложено за гласуване от Общинския съвет.

По време на извънредното положение през 2020 година Община Сливен освободи от наеми и тротоарно право неработещите обекти на фирми, наематели на общински обекти.

Община Стара Загора

предприема мерки в подкрепа на ресторантьорския бизнес, който беше затворен заради наложените ограничения за разпространението на COVID-19, съобщиха от общинския пресцентър. "Още през изминалата година се обединихме около идеята, че трябва да помагаме на бизнеса в тази тежка ситуация. За всички е тежко, не само 2020-а, но и 2021 година минава през особения прочит на пандемията, най-вероятно така ще е и през 2022-а. Искаме да ги подкрепим, когато е най-нужно", казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Проведени са били  срещи със Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и е разработен пакет от мерки, които да намали разходите на един от най-тежко засегнатите бизнеси.

На предстоящата сесия на Общински съвет ще се внесе предложение, в което за времето, когато действително не са работили заведенията, да им бъде опростена такса смет, "защото когато един обект не работи, то той не генерира отпадъци“, отбелязва градоначалникът. 

Ще бъдат освободени от заплащане на месечен наем стопанисващите общински обекти, които са били затворени по време на локдауна. Ползвателите на тротоарно право ще заплащат едва 30% от наемите на площта, която използват през цялата 2021 година. 

Като следваща мярка се предвижда удължаване на срока за категоризация на обекти. 

Мерки за оказване на помощ на собствениците на заведения ще бъдат предложени и в

община Търговище.

Това ще стане на предстоящата сесия на Общинския съвет, съобщават от общината. "За периода до края на март предлагаме освобождаване от таксите за ползването на открити търговски площи или т. нар. "тротоарно право". За периода от април до юни пък ползвателите ще заплащат 50% от дължимата такса", обяснява кметът Дарин Димитров.
Към момента 83 заведения в общината имат такива разрешителни. В случай че има нови желаещи да ползват открити площи, те също ще плащат по-ниски такси.
Наполовина ще бъде намалена и таксата за битови отпадъци от 1 януари до 31 март за обектите, преустановили своята дейност заради въведените противоепидемични мерки.
Общинският съвет ще обсъди и предложението собствениците на заведения, наели общински имоти, да заплащат с 50% по-ниски наемни вноски от април до края на годината.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във