Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общини алармират, че може да останат без заводи за боклук

Националното сдружение на общините в България поиска незабавна среща с министъра на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева, на която да обсъдят такса "Битови отпадъци", която плащат гражданите, съобщиха от организацията. Поводът за исканата среща е забавеното приемане на наредбата за определяне на отчисленията, които общините заплащат за всеки тон депониран отпадък. От сдружението припомниха, че са успели да се договорят за по-ниски ставки за таксата. Промяната обаче още не е направена в наредбата на министерството.

"Резултатът от приключилата през ноември процедура за финансиране на инсталации за компостиране на отпадъци е отхвърляне на всички проектни предложения на сдружението. Ще настояваме за намиране на възможно решение – в противен случай 11 общини няма да имат достъп до европейско финансиране за изграждане на съоръжения за битови отпадъци и то до края на програмния период (до 2020 г.)", пише в позицията на сдружението на общините.
Въпросът, според тях, е от изключителна важност, защото от това зависи колко ще е заплащаната от гражданите такса "Битови отпадъци", а сроковете за нейното определяне вече изтичат.

От сдружението дават за пример и приетите в спешен порядък едностранно от социалното министерство промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. "Вместо по-пълно отваряне на системата към реалните нужди на хората, измененията създават нови бюрократични спънки, утежняват административните процедури и нещо повече – нарушават правата и навлизат в личното пространство на социално уязвимите граждани", оплакват се от организацията.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във