Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общината въвежда облекчения и задължения за варненци

Хубаво е когато новите технологии бързо навлизат в живота ни. Една такава играчка, макар и твърде скъпа все още, са електромобилите. Но бавно полека те излизат  по нашите улици. Варна е поредният български град, който се опитва да бъде в крак с времето си.

Монтирането на 31 зарядни станции за електромобили в синята зона във Варна започва до седмица, съобщиха от общината. В края на месец май е подписан договор за поставяне на тези устройства и за интелигентна система за управление. "В момента уточняваме финалния дизайн на системата, очакваме до седмица да започнем монтажа", казва Младен Иванов, директор на общинското предприятие "Паркинги и синя зона". За публично ползване са предвидени 22 зарядни станции, от  които десет ще бъдат в "синя зоня - център", а 12 - в "синя зона - широк център". Девет от тези устройства ще бъдат поставени за обслужване на 18-те служебни електромобила на общинското предприятие.

Собствениците на електромобили паркират и зареждат безплатно в синята зона, отбелязва Младен Иванов.

След хубавата новина за по-чиста и безшумна градска среда, следва една не толкова добра новина за варненци. Всеки нов данък, такса или допълнително плащане, особено в момента, трудно се приема. Но пък и общината има нужда от средства за други социални проекти. 

От началото на месеца се приемат и документи за локално платено паркиране за живущи и фирми във връзка с поетапното въвеждане на част от втория етап от "синята зона - широк център" във Варна. До момента документи са подали 410 граждани.

Извършва се проверка на поставените пътни знаци, на маркировката и рехабилитацията по улиците, включени във втория етап на "синята зона". "Ремонтните дейности не са приключили, продължаваме работа, като до въвеждането на зоната в началото на месец юли, всичко трябва да бъде изпълнено както трябва", коментира Младен Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във