Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общината търси сериозен инвеститор за „Топлофикация София“

Отколешната мечта на столичното кметство да свали от врата си примката, наречена "Топлофикация-София", все още е с неясни очертания, но все пак се виждат някакви първи контури на решение. На мениджмънта на  общинското дружество е било възложено до края на март следващата година да предложи на Столичния общински съвет, формула за публично-частното партньорство. Ще се търси инвеститор, който да вложи поне 500 млн. лева.

За да може да се случи това, на столичното топлофикационно дружество ще му бъде разрешено  да наеме международен консултант, който да провери, да анализира, да редактира или да допълни вече изготвените правен и финансов анализ и технологичен одит. Трите документа са разгледани от работна група, в която участват съветници от всички групи в Столичния общински съвет и на днешното си заседание местният парламент даде зелена светлина да бъде ангажиран такъв консултант.

Това е пореден опит

да се намери решение 

как затъналата в дългове компания да изплати задълженията си.

Не бива да се  забравя , че въпреки многобройните смени на началниците в дружеството в последните години,  трудно може да бъде забелязан ефект от усилията им. Цифрите показват, че към края на миналата година „дупката“ във финансовите показатели на дружеството е над 800 млн. лева. Само дългът към "Българския енергиен холдинг" е 549 млн. лв., формиран от неразплатения, но доставен от "Булгаргаз"  газ за нуждите на топлофикационното дружество.

 Все пак началниците на „Топлофикация София“ успяха да получат мощна подкрепа от  държавата, като подписаха споразумение за разсрочено плащане ,  което предвижда на този етап да се погасяват само лихвите.

За експертите на Топлофикация отдавна е ясно, че компанията се нуждае от сериозно обновяване. Пред „Банкеръ“ един от тях обясни, че за разлика от другите топлофикационни дружества , при софийското   съотношението между производството на топлинна и електрическа енергия е близо 5 към 1 в полза на топлинната енергия.  А за да работи по-ефективно дружеството, това съотношение трябва да се промени категорично в полза на електрическата енергия. За да  стане това  обаче,  е необходимо въвеждането на нови по-ефективни мощности, които консумират по-малко природен газ, а  в същото време произвеждат ток.  По този начин значително ще се намялят харчовете за закупуването на въглеродните емесии, цената на които драстино скочи в последната една година.

Повече от наложително е

да бъдат  изградени  нови ко генерационни мощности, чрез които да се  произвежда  топлинна енергия , която да  послужи за производство на електричество. То пък  може да бъде продавано на преференциални цени. Тогава сметката може и да излезе, смятат експерти.

От доклада на работната група по темата става ясно, че вече е решено да се направят когенерации в ТЕЦ "София", в ТЕЦ "Изток" и в отоплителните централи "Земляне" и "Люлин". Изчислено е, че за това са нужни 257.42 млн. евро. Новите инсталации трябва да са с обща мощност 289.5 мегавата за електроенергийната част. Идеята е по този начин  да се увеличат приходите на "Топлофикация-София", тъй като токът от комбинирано производство се продава на по-високи цени. Според изчисленията, приложени  в доклада, допълнителните приходи от тези мощности ще са около 47 млн. евро на година. Отделно са нужни над 97 млн. евро за модернизация на съществуващите централи на "Топлофикация", за да се изпълнят еконормите за азотните оксиди.

"Топлофикация - София" има над 420 хил. абонати и предоставя отопление и топла вода на 1 млн. души. Тя е най-големият потребител на природен газ в страната. Столичното парно в момента има две когенерации - в ТЕЦ "София" и в ТЕЦ "София-изток". Приходите от продажбата на ток за миналата година са около 115 млн. лева. Тези от топлинна енергия са 317 млн. лева.

Трябва да бъде направена нова когенерация на площадката на ТЕЦ "София", която ще произвежда ток и парно от гориво от отпадъци (т.нар. RDF). Тя се финансира основно с евросредства и със заем, който Столичната община взе за съфинансирането на проекта. Очаква се тази мощност да замени част от съществуващите в "Топлофикация-София" и така потреблението на газ за производството да бъде намалено. От това дружеството би трябвало да спести пари, тъй като ще получава безвъзмездно горивото от боклук, произвеждано в завода за отпадъци край София.

Председателят на комисията по инженерна инфраструктура към общинския съвет Валя Чилова, обясни че макар в доклада да не се посочва

под каква  форма ще е евентуалното бъдещо партньорство

с частен инвеститор, със сигурност не става дума нито за приватизация, нито за отдаване на концесия.

Общинските съветници изрично са посочили, че при разработването на вариантите трябва  ясно да се определи, че общината ще  запази собствеността си в дружеството.

Обсъжданите възможности са управлението на дружеството да бъде дадено на частна компания срещу ангажимент да направи  посочените инвестиции - от поне половин милиард лева. Общинските съветници са определили този немалък праг за бъдеща инвестиция, като се надяват така  да привлекат международна компания с опит в енергийния сектор. А  може би - и да охладят мераците на някои  местни играчи, които отдавна точат нокти, за да отчупят това сериозно парче от общинската баница.

Дали, обаче ще им се получи -  това решение ще вземе следващият общински съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във