Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общината ще ремонтира четири емблематични софийски сгради

Четири знакови сгради – паметници на културата получават финансиране от Столична община, с което да изготвят проектите за реставрация им, да се заплатят всички такси и авторския надзор при строителството. Това са Националният студентски дом,  две сгради на Българската академия на науките на ул. „Московска“ – Института по балканистика и бившия Институт по социология и жилищнотърговска сграда на ул. „Позитано“ № 1.

По предложение на кметицата на София Йорданка Фандъкова бе създадена Програма „Културно наследство“ на Столична община. Целта е да се подпомагат  собствениците на недвижими културни ценности в опазването, реставрацията и консервацията им. Тази година в бюджета на София са отделени 300 000 лв. за програмата, по която могат да кандидатстват всички собственици, независимо дали са частни, общински или държавни.

Ето ги първите четири сгради, които ще получат финансиране:

-  Студентският дом – изграден в периода 1931 – 1933 г. по проект на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. Тя е единствена за времето си сграда с киносалон, репетиционни зали за самодейни състави, административни помещения, ателиета за художници.

-  Административната сграда на БАН на ул. „Московска” № 13 – 13А – построена в периода 1880 – 1886 г. Архитектурата е подчинена на стиловите изисквания от периода на Освобождението. Класическите детайли приобщават сградата към архитектурния ансамбъл на стария Офицерски клуб и Княжеския дворец. Сградата е известна като „училище от фонда на д-р Василиади“. По време на Втората световна война се ползва за канцелария на въздушните войски.

- Жилищна сграда на ул. „Позитано” № 1 – построена около 1910 г. по проект на арх. Георги Кунев. Тя принадлежи към административно-търговски и банкови сгради в квартала на Търговския дом. Тя е най-старата постройка в този квартал и единствената, строена за жилищни нужди.

-  Сградата на БАН  на ул. „Московска” № 45 също е по проект на арх. Георги Кунев. Тя е построена през 1924 – 1925 г. за жилище на сестрата на Никола Мушанов и е свързана във втори етаж с неговата къща.

Facebook logo
Бъдете с нас и във