Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Общината ще продава или ще закрива Егида

Столичният общински съвет пристъпва към закриването на общинската фирма Егида. На последното си заседание през тази седмица градският парламент прие доклад за тежкото финансово състояние на дружеството. Според документа компанията дължи на Националния осигурителен институт над 350 хил. лв., а на служителите си близо 300 хил. лв. заплати. Червеният съветник Жельо Бойчев обаче пресмята, че загубите й за последните три години надхвърлят 1.6 млн. лева. Охранителната фирма е на дъното и вече не може да се оздрави, въпреки че в нея са инвестирани милиони, атакува управлението на компанията той. Колегата му Георги Кадиев пък цитира и се опита да докаже неефективността на управлението й с други числа - през 2007-а приходите от физическа охрана са били 6.5 млн. лв., а през 2011-а - едва 2 млн. лева.


Разбира се, опозицията използва ситуацията, за да потърси отговорност за създалата се ситуация, като пропусна факта, който в. БАНКЕРЪ огласи още преди близо две години - че години наред собствеността на фирмата е била буквално раздавана на фирми, близки до различните лобита в общинския съвет за жълти стотинки.


Татяна Георгиева от ГЕРБ съобщи, че всички документи от проверката на дейността на Егида през годините са предадени на прокуратурата. Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки също е на мнение, че е абсолютно безсмислено агонията й да продължава. Тепърва анализът ще трябва да даде пълна информация за собствеността на обектите, които са в капитала на дружеството, и за сключените договори за наем. Трябва да се вземе решение какво ще се случи и с част от обектите, включени в капитала на дружеството, и за сключените договори за наем. Трябва да се вземе решение какво ще се случи и с част от скъпите обекти като конната база, гарнизонното стрелбище, баня Мадара, базата до язовир Искър.


В крайна сметка на този етап не стана ясна съдбата на дружеството - дали ще бъде приватизирано като цяло, или собствеността му ще бъде разхвърляна в други общински фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във