Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОБЩИНАТА ОТИВА НА СЪД ЗАРАДИ СОФИЙСКА ВОДА

Срещу Софийската община е заведен съдебен иск, стана ясно на пресконференция в сряда. Оспорва се решението на СОС от 1 март да се увеличи цената на водата. Жалбата са отправили в съда Националният комитет за подобряване на водоснабдяването в България (НКПВБ), Федерацията на потребителите и Софийският съюз на потребителите.
От началото на март, според решението на общинарите, цената на водата ще се увеличи с 25% за населението, за бюджетните организации с 30.3% и за промишлени нужди с 1.8 процента. Поскъпването бе мотивирано с нововъведената такса от 2 ст. на куб. метър за ползване на водоизточник, която бе наложена на английската фирма Интернешънъл уотър - концесионер на Софийска вода. За промяна в цената на водата английската фирма е приложила формула за индексация на Столична община. Влиянието на инфлацията върху цената на услугата водоснабдяване към октомври 2000 г. е -8%, а от такса водоползване -17 процента. Според жалбоподателите обаче размерът на таксата не оправдава първомартенското увеличение. Сборът на тези проценти наистина дава резултат 25%, но според Федерацията на потребителите реалното увеличение на цената на водата, включващо и ръста на инфлацията, е около 10 процента. От докладна записка на кмета Софиянски до Антоан Николов, председател на СОС, става ясно, че органът, който трябва да наблюдава и контролира концесионера, още не е сформиран. Като се базира на анализа на цитираните цифри, местната администрация предлага на СОС да приеме промяната на тарифата в концесионния договор.
Благодарение на необоснованото решение на СОС фирма Софийска вода ще инкасира неправомерно през тази година приходи, възлизащи на близо 4.5 млн. щ. долара, отбелязва Ганчо Хитров, председател на БКПВБ. Както е известно, с английската фирма бе договорено цените на водата да не се променят за период от три години. По време на търга за избор на концесионер Интернешънъл уотър предложи най-ниската цена за водата, както и внушителен размер на инвестициите. Това бе основното й предимство пред конкурентите. Но няколко месеца след подписването на договора цената на водата вече надхвърля значително стойността, предложена от другите кандидати, твърдят от НКПВБ.
Налице е неспазване на договора с концесионера, с което се нарушава Законът за защита на потребителите, категорични са потребителските организации. Затова и потребителите съдят Столичната община. Те настояват за отмяна на общинското решение и за преразглеждане на ценовите корекции. Очаква се на съдебното заседание най-сетне да излезе на бял свят концесионния договор с английската фирма. До момента той беше спряган по най-различни поводи, но никой не знае какъв е текстът му в действителност. От Федерацията на потребителите напомниха, че Интернешънъл уотър не се е справила като концесионер на водопреносната мрежа и в други столици - на Филипините и Аржентина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във