Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Общинари се обявиха против обединяването на Бургас и Варна в общ икономически район

Декларация против обединяването на Бургас в общ икономически район, с водещ център Варна, бе приета почти единодушно от общинския съвет в Бургас. Предложението на БСП бе подкрепено от всички партии. Единствено общинския съветник Живко Табаков гласува "въздържал се" към така приетата декларация, която настоява да бъдат запаpени старите 4 района за планиране, като Бургас е водещ за водещ за областите Ямбол, Сливен и Стара Загора, съобщи БНР.

Според Живко Табаков, един бъдещ район с Варна би дал по-големи възможности за развитие, най-малкото заради по-голямото население. Всички общински съветници обаче подкрепиха декларацията на колегите си от БСП. 

Кметът Димитър Николов заяви, че подобна декларация е внесена и от негово име в Регионалното министерство. От днес Живко Табаков не е съветник от групата на Реформаторския блок, след като заяви, че иска да я напусне. Той поиска и да не стои повече до бившите си съпартийци.

Още през април бе съобщено, че дори след новото райониране на страната сегашният Югоизточен регион, чийто център е Бургас, ще бъде запазен. Това стана ясно след среща между бургаски депутати от всички парламентарно представени групи, регионалния министър Николай Нанков и кмета на Бургас Димитър Николов.  До подобна среща се стигна след като жителите на област Бургас се обявиха категорично против идеята Бургас и Варна да бъдат обединени в общ Черноморски регион, в който морската столица да бъде център. Това би лишило Бургас от водещата му роля за кохезионните фондове на ЕС.

Във връзка с бъдещото райониране регионалният министър Николай Нанков заяви, че напрежение има не само между Бургас и Варна, но и между Благоевград и София, Кюстендил и София, Велико Търново и Русе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във