Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Сливен привлича инвеститори с изграждане на индустриална зона

Първата текстилна фабрика у нас - на Добри Желязков, е построена през 1843 г. в Сливен

Инвеститорите вече са наясно, че индустриалните зони в общи линии са най-бързия и лесен начин да реализират техните проекти. Те се позиционират както в държавните индустриални зони, така и в изникващите в различни части на страната общински зони.

Тези места създават повече улеснение за инвеститорите - купуваш терен, който е в обособена територия, с минали съответни устройствени процедури, с изградена или изграждаща се в момента инфраструктура, с традиции в привличането на кадри, с осигурени транспортни връзки. Ако се следва стандартният път, когато един инвеститор купи терен от земеделска земя или какъвто и да било друг, пред него изникват много процедури по промяна на предназначението и строителни процедури, които му се спестяват, избирайки индустриалната зона.

Най-новият проект в тази посока е подписаният меморандум между "Национална компания индустриални зони" и община Сливен, съобщиха от общинския пресцентър. Изпълнителният директор на държавната компания Антоанета Барес и кметът на Сливен Стефан Радев са се договорили да обединят усилия, за да развият сътрудничество, насочено към реализирането на "ад хок" проекти на територията на общината.
Държавната фирма ще оказва съдействие на община Сливен с промотирането на проекта за намиране на инвеститори, а и ще помогне на дружествата, които са избрали територията на общината като дестинация за реализиране на своите инвестиционни намерения. Кметът на града Стефан Радев отбелязва, че терените, които биха могли да бъдат предлагани на потенциални инвеститори, вече имат изготвен подробен устройствен план. Те се намират на изключително подходяща локация - в близост до магистрала Тракия по пътя Ямбол-Сливен. "Убеден съм, че усилията ни трябва да бъдат насочени към привличането на инвестиции", казва Стефан Радев.
Образователната система в региона се отличава с предимно технически профил. Около 60% от учениците в района на Сливен са записани в професионални гимназии. Сред специалностите са моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства, електротехника и енергетика, машиностроене, металообработване и металургия, производствени технологии - текстил и облекло, обувки и кожи, производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло. Учащи в професионални гимназии (технически, икономически и земеделски) са 3279, а в в общообразователни и специални училища - 2731.
Характерно за Сливен е, че преработващата промишленост и бизнес услугите формират половината от местната икономика. Тя се пренасочва към средно и високо технологични сектори, които осигуряват работа на почти половината от всички наети в индустрията. В града производители на автомобилни части, машини и оборудване, метални и каучукови изделия и други, формират силен средно-технологичен клъстер, готов да снабдява нови технологочни производства.

Слѝвен е град в Югоизточна България, разположен в близост до Ямбол и Нова Загора. Той е осмият по големина в страната с население от около 86 275 жители. Освен това най-голямото пристанище в България - Бургас, отстои само на 102 км в източна посока от града.

Градът има доста предимства. Сливен отстои на 280 км източно от столицата София, на 180 км североизточно от Пловдив, и на 130 км от границите с Гърция и Турция. Предвижда се през Сливен да преминава и трасето на Паневропейския транспортен коридор №8.

Разположението на Сливен е благоприятно, защото е на кръстопът - близо е до прохода "Хаинбоаз", също и до пътен възел "Петолъчката", свързващи севера и юга, наскоро построената магистрала минава на 15 км от Сливен, в посока юг - към Ямбол, а главният път между Бургас и София свързва пристанище "Бургас" и летище "Бургас" с централната част на страната.

И днес Сливен е припознат от различни инвеститори. В Сливен е силно застъпена леката промишленост. В миналото е бил известен като голям център на вълнено-текстилната промишленост. Традициите в този стопански отрасъл са запазени. Днес основните произвеждани стоки са вълнени прежди, килими, настилки, хавлиени тъкани и изделия, чорапи и облекло. Второ място по значение заема хранително-вкусовото производство. Застъпени са винопроизводството, преработката на мляко, производството на месо и месни продукти, на плодови и зеленчукови консерви и преработката и пакетирането на ядки.

Развити са и други отрасли на промишлеността, но преди всичко машиностроенето. Тогава основно се сглобяват металорежещи машини и осветителни тела. Днес се произвеждат стругови машини, колонни пробивни машини, дървообработващи машини, металорежещи машини, селскостопанска техника. В завода на  "Язаки България" се произвеждат електрически инсталации за сглобяваните в Турция микробуси "Форд Транзит", като в него работят около 1500 души. През последните години делът на строителството в индустриалния сектор бележи постепенно увеличаване.

Инвестиции в текстилната индустрия и винопоризводството има и италианската фирма "Миролио".

Facebook logo
Бъдете с нас и във