Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Сливен отпуска средства за изграждане на лаборатория за PCR тестове

Община Сливен ще отпусне 25 хиляди лева за изграждането на лаборатория за PCR тестове към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Това съобщиха от общината след решението на Общинския съвет за актуализация на бюджета. В него беше включено и предложението за отпускане на целева субсидия за болницата. Болницата е най-голямата на територията на Област Сливен и в настоящата пандемична обстановка, заедно с ВМА-Сливен, води борбата срещу COVID-19 на територията на общината, отбелязва кметът Стефан Радев. Нуждата от изграждане на лаборатория за диагностика на коронавирус с PCR е обусловена от необходимостта за по-бързо диагностициране на пациентите, като по този начин ще могат да се предприемат по-бързи и адекватни мерки за справяне с болестта.

„От доста време говорим с управителя на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, че би било хубаво да има лаборатория за PCR тестове тук, в Сливен. Имахме ситуации, в които отделенията бяха пълни с пациенти с COVID-19. Изпращането на проби в Бургас или в Стара Загора удължава до 36 часа, а понякога и повече, получаването на резултатите. През това време хората трябва да изчакват. Това допълнително затруднява работата на системата, защото са необходими допълнителен медицински персонал и легла за изчакване на диагнозата. За това такава лаборатория в болницата ще ускори много този процес“, допълва Радев.

По думите му в момента заразата в Сливен е със силно намаляващ темп на разпространение. Трябва обаче да се вземат превантивно мерки, ако ситуацията се усложни с настъпването на есента и зимата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във