Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Русе залага на нисковъглероден транспорт

„В миналото климатичните промени бяха определяни като опасност, но днес те са реалност. Община Русе работи активно за енергийната ефективност и намаляване на въглеродните емисии в транспорта и съм горд, че имаме привилегията да си сътрудничим с научния капацитет на Русенския университет “, посочи кметът Пенчо Милков. Той допълни, че в резултат на съвместните усилия градът ни отново се доказва като пионер, тъй като в Дома за стари хора "Приста" вече е изградена инсталацията, която ще използва водородна клетка като алтернативно гориво.

Община Русе взе участие в Националната кръгла маса на тема „Енергийна ефективност в транспорта и перспективи за използването на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион“, организирана от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Русенският заместник-кмет Димитър Недев представи основните проекти за декарбонизация на транспорта,  по които общинската администрация действа. Заедно с Русенския университет, АДО "Дунав", „Параходство Българско речно плаване" АД, „Общински транспорт Русе“ АД, Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия и Българската академия на науките общината изпълнява т.нар. „водороден проект“, предвиждащ закупуването на 20 автобуса и модернизирането на тласкач, които ще се задвижват от горивни клетки водород.

През месец май пък, отново в партньорство с университета и АДО „Дунав“, се организира Иновационен лагер, който ще събере на едно място представители на науката, властта, гражданите и бизнеса. Заедно те ще работят по реални казуси, свързани с транспорта в Русе и региона, и ще създават работещи решения за намаляване на емисиите.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов съобщи, че до края на юни се предвижда пускането на ферибота между Русе и Гюргево. Предприемат се всички действия за възстановяването на Ро-Ро терминала в Русе, като това ще облекчи автомобилния трафик. Предстои и решение за отваряне на ГКПП от румънска страна. Работи се активно и по проекта за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе.
 

Близо 30 000 електромобила трябва да има в България до 2026 година

 

Близо 30 000 трябва да достигне броят на регистрираните електромобили в България до 2026 година. Това заяви в Русе заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов по време на кръгла маса, посветена на енергийната ефективност в транспорта и перспективите за използване на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион. Той посочи, че към момента регистрираните електрически автомобили са по-малко от 10 000.

 

„За да се увеличи търсенето на такъв тип превозни средства се обмислят различни преференции за собствениците, като намаляване на данъците и въвеждане на стимулиращи такси. Така ще постигнем добро ниво на декарбонизация в България и намаляване на вредните емисии“, коментира Владимир Върбанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във