Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Русе подкрепя проекта за изграждане на градска железница

Работна среща обсъди възобновяването на проекта за изграждане на Градска железница в Русе. Тя се провежда по инициатива на Сдружението на бившите областни управители, съобщиха от общината. На нея бе представено прединвестиционно предложение за доизграждане на съществуващата вече инфраструктура, като за целта ще бъде построен около километър железопътна линия. Идеята на проекта е да се осигури бърза връзка между централната градска част и индустриалните зони в града - Индустриална зона „Тегра“, Източна и Западна промишлени зони, Безмитна зона и Индустриален парк - Русе, както и връзка с град Мартен и други населени места.

„Проектът е от голяма важност за Русе и Мартен и в лицето на Община Русе държавата ще срещне съдействие и оперативна работа на експертно ниво, за да бъде изпълнен възможно най-бързо“, каза заместник-кмете инж. Магдалина Илиева. Според нея, гражданите ще бъдат привлечени да използват Градската железница, тъй като тя ще намали значително ежедневния засилен трафик от и към "Дунав мост" и ще осигури друг устойчив способ на придвижване на работещите от жилищните към промишлените зони.

Заместник-кметът Димитър Недев пък изтъкна, че със започването в Русе на заявените инвестиционни намерения на фирмите „Ебершпехер“, „SGM пластик“ и други инвеститори ще бъдат открити още около 2000 работни места, което ще направи проекта за Градска железница още по-значим и необходим за комфорта на придвижване на гражданите.

Проектът предвижда 6 етапа на развитие, като основен е първият. С реализацията му ще се свържат Централна гара Русе - гара „Разпределителна“ - „Русе Север“ - „КТМ“ - Мартен. Трасето ще бъде с обща дължина 16.434 км и времетраене 39 минути, от които 13 минути за спиране и престой по гари и спирки, и 26 минути в движение.

Вторият етап се отнася до изграждането на отклонението до Индустриален парк, като ще обхваща маршрут с дължина 3.154 км, преминаващ през Русе Разпределителна - Русе Изток.

През третия етап се предвижда да се построи връзката на гара „Север“ със северната околовръстна жп линия, Музея на транспорта, Речна гара, гара „Запад“ и гара „Долапите“ и ще бъде с обща дължина 5.9 километра. Четвъртият етап предлага маршрут Русе Пътническа - спирка „Долапите“ - гара „Долапите“ - спирка „Божичен“ - гара „Иваново“ и обратно с дължина на линията 21 километра.

Петият етап осъществява 16-километрова връзка от Русе Пътническа през Русе Разпределителна до Гюргево Север. Шестият етап ще предложи 111 км връзка с летището в Букурещ при маршрут Русе Пътническа - Русе Разпределителна - Гюргево Север - Букурещ - Отопени (летище).

Възложителят на проекта няма да бъде задължен да следва тази последователност на етапите.

Още с пускането на първия етап се предвижда в пиковите часове да могат да бъдат превозени до 2400 души в едната посока. Извън натоварените часове може да се отдели една мотриса с капацитет 300 пътника за обслужване Русе Пътническа - Русе Разпределителна - Гюргево Север.

Проектът за Градската железница предвижда още на първи етап да се изградят пет нови жп спирки - „Родина“, „Университета“, „Безмитна зона“, „Булмаркет“, „Лукойл“, както и нов жп участък преди град Мартен с дължина 613 м, жп спирка „Мартен“ и автопаркинг.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във