Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Русе е в готовност с проектни предложения за новия програмен период на ЕС

Продължава активната дейност и подготовката за новия програмен период, съобщиха от Община Русе. Въпреки че за началото на всеки нов период е характерна липсата на отворени процедури за кандидатстване, експертите са в готовност с проектни предложения по други инвестиционни схеми, донорски програми и проекти за междурегионално сътрудничество.

В момента общината координира проекти на обща стойност 150 млн.лв., а наскоро срокът на шест от проектите в сферата на социалните дейности бе удължен след положителна оценка на управляващите органи през тази година.

През април предстои и приемането на Национален план за възстановяване и развитие, с който се очаква България да получи близо 12 млрд. лв. безвъзмездно финансиране. Община Русе е в готовност да предложи за финансиране модернизацията на 19 училища, детски градини и ясли по стълб „Иновативна България“. В същия план по програмата за енергийна ефективност са подготвени и документите за кандидатстване на над 65 многоетажни жилища на територията на цялата община.

Предстои изпълнението и на приетия от Националния доверителен екофонд проект по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“.

Към момента се очаква оценката на три депозирани проекта, свързани с управлението на отпадъците и устойчивото развитие, уточняват от общината.

Русе е най-голямото пристанище на река Дунав, която е и държавна граница с Румъния. Градът е разположен на 496 км от устието на реката, която се влива в Черно море.

Отстоянието на град Русе от столицата София е 324 км, а от Букурещ - 60 километра. Река Дунав свързва града с десет държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна, което е добра възможност за нови контакси и бизнес.Градът има добре оформена централна зона, пояс от жилищни квартали и две промишлени зони - Източна и Западна, където е концентрирана по-голямата част от индустрията на Русе. А тук има заводи на различни чуждестранни и български фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във