Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Русе е отхвърлила искане за изграждането на леярна в града

"Община Русе изразява своето ясно и гласно несъгласие на територията на града да се изгради и функционира производство за преработка чрез топене на скрап от черни метали и производство на детайли от въглеродна и неръждаема стомана, при което се отделят амини и фенол, чийто норми не са регулирани в законодателството и не подлежат на замервания.“ Това е записано в становището на Община Русе, съобщиха от кметската управа.  

През миналата година в местната администрация бе внесено  инвестиционно намерение за започване на дейности по преработка чрез топене на скрап от черни метали и производство на детайли от въглеродна и неръждаема стомана,  при което се отделят амини и фенол.

Нормите на тези вещества не са регулирани в законодателството и не подлежат на замервания, което е и основният аргумент за отказа. Освен това инвеститорът не е спазил задължителните препоръки на местната администрация за изграждане на система за непрекъснат мониторинг, която в реално време да отчита вида и количеството замърсяване, и за доставката и монтажа на станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, съобразно параметри, заложени от РИОСВ – Русе.

"Чистотата на атмосферния въздух е от изключително значение за нашата община и за хората, живеещи в нея. Русе е изправен и към настоящия момент пред предизвикателството да извоюва правото си на чист и годен за дишане въздух. Множеството сигнали на русенци за неприятни миризми и мръсен въздух и организираните през последните години протести са доказателство, че гражданското общество в Русе е готово да отстоява правото си на здравословна околна среда“, гласи писмото на кмета Пенчо Милков до представителя на "Метал Фусион“ и РИОСВ - Русе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във