Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Русе даде предварително съгласие за продажба на летището край града

Общинският съвет в Русе е дал предварително съгласие община Русе да продаде без търг или конкурс три имота - общинска собственост, които са част от летището край града в село Щръклево, община Иваново, става ясно от сайта на Общинския съвет. Купувач е фирмата "Еонметалл България" ООД, в която основният капитал е малайзийски.

Сделката ще стане при условие, че в полза на това дружество бъде издаден сертификат за инвестиции - клас "А" от министъра на икономиката или оправомощено от него лице, като част от мерките за насърчаване на вложения от фирмата, които да подлежат на осъществяване в посочените имоти и изградените върху тях сгради и постройки за създаване на логистичен парк с летище.

Срокът на това предварително съгласие е шест месеца, считано от приемане на решението и връчването му на "Еонметалл България"  ООД. След изтичане на срока, то ще се счита за оттеглено, освен ако в този период, в полза на "Еонметалл България" ООД не е издаден сертификатът за инвестиции - клас "А", става ясно от решението на общинарите.

Летище Русе е гражданско летище за вътрешен и международен транспорт. Разположено е на 17 км от града, в близост до с. Щръклево. На 21 декември 2016 г. то получава лиценз за летателна площадка за малки самолети. Летище Русе инфраструктурно е с възможност да обслужва: товарни самолети, бизнес самолети и хеликоптери, граждански полети, селскостопански летателни средства, противопожарни самолети и други.

Летище Щръклево (Летище Русе) е построено през 1967 г. като военно и собственост на Министерството на отбраната. След построяването на пътническия терминал от летището са извършвани по три вътрешни граждански полета дневно от и до София. За кратък период през лятото ежедневно са осъществявани полети от Силистра през Търговище до Бургас.

През периода 1972-1976 г. е построена новата сграда на Летище Русе с главен проектант арх. Йордан Бояджиев. Инвеститор е БГА "Балкан", а изпълнител - "Трансстрой" - Русе.

Гражданските полети са прекратени през 1991 г., а през 2000 г. и военните полети. Летището е служило като база на Военно-въздушното училише в Долна Митрополия. След прекратяване на полетите на ВВС, в казармите е имало новобрански център за някои родове войски.

През 2005 г. собствеността му е прехвърлена от Министерство на отбраната на Министерството на транспорта, а с решение на Министерския съвет от 22 декември 2006 г. летището придобива международен статут. Летище Русе разполага с 2000 дка прилежаща земя. Пистата на летището е дълга 2500 метра и широка 50 метра.

Местоположението на летището е стратегическо за Русе с възможност за комбиниране на железопътен, сухопътен, воден и въздушен превоз на товари. Няколко пъти е обявявано за отдаване на концесия, без никакъв интерес от инвеститори, и от февруари 2015 г., летището е собственост на Община Русе. Така тя стана първата община в България със собствено летище,

Летище Русе не функционира, но на неговата писта са проведени различни атракции и състезания, презентации и тест-драйв на нови автомобили и транспортна техника, като организирани аматьорски гонки с пистови мотори и нощни полети с радиоуправляеми хеликоптери формат "3DX".

Facebook logo
Бъдете с нас и във