Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Пловдив завишава контрола и глобите за замърсяване на въздуха и околната среда

Проектът за промени в Наредбата за опазване на околната среда предвижда също да се засили контролът върху изгаряне на дървесината, която се използва за отопление и е един от замърсителите на въздуха.

Община Пловдив предвижда промени в Наредбата за опазване на околната среда на територията на общината, с които да се подобри качеството на въздуха и да се ограничат негативните въздействия върху околната среда. Това съобщават от пресцунтйря ня общината, като цитират заместник-кметът по екология Анести Тимчев. Тези промените ще позволят да бъдат въведени зоните с ниски емисии на територията на Община Пловдив. С тях ще ограничат употребата на определени видове горива или уреди за отопление, както и движението на определени категории моторни превозни средства на цялата територия на общината или на част от нея. В момента Община Пловдив изработва методика за въвеждане на зоните, която ще определи и съответните мерки, забрани, ограничения и такси, уточнява заместник-кметът.

Проектът предвижда също да се засили контролът върху изгаряне на дървесината, която се използва за отопление и е един от замърсителите на въздуха. За да не вреди на неговото качество, тя трябва да бъде чиста и суха, да не е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, да не е смесена с текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти.

С изменението на общинската наредба се завишава контролът по поддържането на чистотата на строителните площадки, допълва заместник-кметът Тимчев. Вдигат се санкциите за нарушителите, които чрез строителни или други ремонтни дейности замърсяват атмосферния въздух. Предвижда се глобите за гражданите да бъдат от 500 лв. до 1000 лв., а за фирмите – от 1400 лв. до 4000 лева.

До момента санкциите за физически лица бяха в размер от 300 лв. до 800 лв., а за компаниите от 1400 лв. и стигаха до 3500 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във