Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Пловдив подкрепи малкия и средния бизнес

Мерките в подкрепа на малкия бизнес в Пловдив във връзка с епидемията от COVID-19, които бяха предложени от кмета Здравко Димитров, вече са в сила, съобщиха от общината. Те бяха одобрени от Общинския съвет на 9 април.

Община Пловдив освобождава от такси за тротоарно право търговски обекти и заведения, затворени със заповед на министъра на здравеопазването за времето на извънредното положение. За целта е необходимо да се подаде заявление до общинската или съответна районна администрация.

Търговци и наематели на общински имоти, които попадат в обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на извънредното положение, ще бъдат освободени от наем за времето, през което са били затворени.

Заведения, които ползват под наем общински паркинг ще бъдат освободени от плащането му за времето, в което не работят, считано за времето на извънредното положение.

Два месеца отсрочка получават пловдивчани за плащане на първата вноска за такса смет. Вместо до 30 април тя ще се дължи до 30 юни. Втората вноска трябва да се заплати до 2 ноември 2020 г. С два месеца е удължен и срокът за ползване на 5% отстъпка при плащане на цялата дължима сума за данък сгради и данък МПС. Тази отстъпка може да се ползва до 30 юни.

Това е първият пакет с конкретни мерки в помощ на най-засегнатите от кризата граждани.

Припомняме, че Община Пловдив прие и мерки за в подкрепа на независимите пловдивски творци, засегнати от кризата. Създаден е Кризисен фонд в размер на 100 000 лева. Независимите пловдивски творци от всички сфери на културата могат да кандидатстват за еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лева за покриване на техни основни разходи и нужди в месеците на извънредното положение.

"ОНЛАЙН СЦЕНА - ПЛОВДИВ" е най-новата антикризисна мярка в подкрепа дейността на пловдивските творци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във