Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Плевен ще прехвърли безвъзмездно своя собственост за изграждането на АМ "Хемус"

Предлага се Община Плевен да прехвърли безвъзмездно своя собственост за подпоматане на по-нататъшното изграждане на автомагистрала "Хемус". Решение за това ще се вземе  на първата сесия на Общинския съвет в Плевен за новата година - на 28 януари, съобщиха от пресцентъра.
Собствеността ще се придобие от Агенцията "Пътна инфраструктура". Това се прави, за да може да продължи строителството на етап втори от тази част на автомагистралата, която пресича цяла Северна България. Тази собственост се намира между път II-35 Плевен - Ловеч, и път I-5 Русе - Велико Търново.
За да се подпомагне местният бизнес за справяне в последствията от мерките срещу  коронакризата, Община Плевен е подготвила и предложение за освобождаване изцяло от наемни вноски на всички наематели на обекти в общинския кооперативен пазар "Тибор". Решението ще важи  за целия период  на ограничителните мерки в сегашната епидемична обстановка.
Припомняме, че за изграждането на 134.14 км от АМ „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново в края на 2018 г. правителството осигури от държавния бюджет 1.12 млрд. лв. без ДДС, които предоставя на държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД. Трасето, което ще се изгражда от тази фирма, е разделено на три етапа и десет лота. Крайният срок за построяването на етапи 1 и 2 е 2023 година.

В момента се работи по участъците от п.в. „Боаза“ до п.в. „Дерманци“ на път ІІІ-307, облужващ град Луковит, от от п.в. „Дерманци“ до п.в. " Каленик" на път ІІІ-3005, обслужващ град Ловеч, и от п.в. „Каленик“ до п.в. „Плевен“ на път II-35, обслужващ град Плевен.  

Общата дължина на АМ „Хемус“ (А2) е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Боаза и от с. Белокопитово до Варна. АМ „Хемус” ще свързва София с Варна и ще дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

Автомагистралата ще свърже вече построените участъци в западния и източния й край и градовете Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище и Шумен. АМ „Хемус“ ще осигурява и връзка с пристанище Варна, което е ключово за търговията с Украйна, Русия и Турция.

На еднакво разстояние от Стара планина и река Дунав, град Плевен е разположен в самото сърце на Дунавската равнина. Той е на 170 км североизточно от София и с населението си от 106 хил. души е седмият по големина в България.

Плевен е земеделски, индустриален и търговски център с диверсифицирана икономика, включваща големи производствени предприятия в областта на тежката промишленост и малки и средни предприятия от леката промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във