Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Димитровград внесе уникален проект за над 21 млн.евро в ЕК

Община Димитровград разработи и внесе в Европейската комисия като координатор на партньорство на 14 европейски общини, университети и организации, единствен по рода си за България проект.

Проектът е представен пред Програмата за иновации с бюджет почти 80 милиарда евро "Хоризонт 2020", носи акронима SMART INFoRA, и е на стойност над 21 милиона евро. Основните дейности по проекта ще се реализират в общините Димитровград, в Драма, Гърция и Форли, Италия.

Тези дейности са групирани в 3 основни пакета, като първият е енергийно обновяване на сгради в градските центрове по иновативни технологии. Например 75 процента от покривите на сградите на бул. "България" ще бъдат заменени с фотоволтаици. Втори акцент е закупуване на закупуване на електромобили за предоставяне на общински социални услуги, за функционирането на които ще бъдат изградени и зарядни станции. Третият пакет съдържа разработване на ново поколение софтуер за управление на общините.

Очаква се проектът да бъде разгледан от ЕК в следващите пет месеца, а подписването на договор за финансиране да стане през месец октомври на тази година. Община Димитровград е една от трите общини в България, които използваха поканата на Хоризонт 2020 да участват като водещи градове и да реализират конкретни иновативни мерки за енергийна ефективност на територията на общините си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във