Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Община Бургас даде на Доган седмица да представи документи за сараите

Община Бургас заплаши, че ще забрани ползването на „сараите“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Оградата, която ограничава достъпа до плажа на "Росенец" ще бъде премахната, съобщава "Радио Бургас", позовавайки се на позиция на местната администрация.

"На собственика, строителния надзор и строителя е дадено предписание в седем дневен срок да бъдат представени в Община Бургас съставените по време на строителството актове и протоколи за строежите в имота, с цел да се установи правомерно ли са обитавани. Режимът за въвеждане в експлоатация на сградите в имота е регистрационен и към днешна дата в Община Бургас не са постъпвали заявления за регистриране и издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградите. Собственикът е уведомен, че ако не представи изисканите документи в посочения срок, Община Бургас ще предприеме действия по забрана ползването на сградите в имота и принудително премахване на строителната ограда, ограничаваща преминаването по общинския път.", се казва в позиция на Община Бургас. 

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов проведе във вторник нова акция в парк "Росенец". На място Иванов и активисти на партията му установиха, че част от оградата е свалена и има достъп до плажната ивица. Въпреки това те смятат, че свалянето на огражденията е временно.

"Те са разбрали, че ние идваме тук и са премахнали половината ограда. Ето, там виждате оградата, която до вчера е била тук. Изглежда, че имат всички намерения да я върнат и за това е останала половината", коментира Христо Иванов.

Ден по-рано "Свободна Европа" действително установи, че достъпът до плажа е блокиран. Сайтът съобщи, че пътят е преграден с ограда и охрана. Плажът отново бе недостъпен по суша, въпреки че е държавна собственост и въпреки факта, че в края на юли Общинският съвет в Бургас реши пътят до лятната резиденция в Росенец на почетния председател на ДПС Ахмед Доган да остане общински.

"Виждате, че работниците на Доган действат много бързо. Буквално за 20 минути са махнали оградата и са я поставили там, след като и тази сутрин тя беше тук. Така че се надяваме оттук нататък кметът на Бургас да отговаря за това и да провери много добре дали тази ограда няма да бъде поставена отново, защото, ако това се случи, ние ще организираме ново масово плажуване с още повече хора", коментира днес активистът на "Да България" Ивайло Мирчев, който бе заедно с Христо Иванов.

Назначената от прокуратурата проверка на имота, която приключи за около седмица, показа, че в парк "Росенец" не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. Другото констатирано нарушение бе, че в Министерството на регионалното развитие липсвал одобрен инвестиционен проект за изграждането на кея пред имота на Доган, няма одобрен инвестиционен проект и за изграждането на двуетажна постройка в двора на сарая близо до крайбрежната ивица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във