Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Общата" тераса на Пламен Георгиев - със сауна, зимна градина и барбекю

"Проблемът със “забравената” за деклариране тераса на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев се усложнява: През 2016 г. предишните собственици са продавали този имот на доста по-висока цена от декларираната след сделката от Георгиев. А терасата на второ ниво не само не е за общо ползване от съкооператорите, а на нея има зимни градини, сауна за шест души и барбекю, предназначени само за собственика на този апартамент", се казва в съобщение на Антикорупционния фонд. 

От организацията уточняват, че в обява от 2016 г. на апартамента с площ 417 кв.м е поставена офертна цена от 265 хил. евро. През април 2017 г. Георгиев купува този апартамент и го декларира на стойност 293 хил. лева с площ 156 кв, м плюс 48 кв. м тераса. В обявата апартаментът е описан като мезонет на три нива. Терасата на второ ниво разполага със зимни градини, сауна за шест души, душ и барбекю, като до нея се стигна само през първото ниво. На третото ниво има само две помещения, като в офертата се казва също така, че обзавеждането е луксозно.

Преди дни председателят на Антикорупционната комисия излезе с позиция по казуса. Георгиев заяви, че единият му нотариален акт бил сбъркан, а във втория случай терасата с барбекюто и сауната не би трябвало да е част от данъчната оценка, защото е покрив и следователно обща част на сградата. В декларацията му е посочена само по-малката тераса - с площ 48 кв. метра.

"Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици. Константна е практиката на Върховния касационен съд, че покривът на сградата, включително и когато може да се ползва като терасата на едно от жилищата, се включва в общите части на сградата, при което наличието на достъп до него само от един от обектите не променя тази му характеристика", уточни Пламен Георгиев. 

В писмото си до медиите той подчертава, че по неизвестни за него причини данъчната оценка на апартамента му и двата гаража е завишена с над 100 хил. лв. и в нотариалния акт има грешка. Георгиев си извади нова данъчна оценка, актуална към 2012 година.

Към момента прокуратурата и КПКОНПИ проверяват казусите с новите апартаменти на водещите политици от ГЕРБ - Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

В позицията си Пламен Георгиев твърди, че срещу него се водело активно мероприятие, което цели да го дискредитира. Виждала се реакция от обвиняеми и подсъдими лица, чието имущество е блокирано от комисията, но които продължавали да имат силно влияние и възможности за въздействие в телевизионни медии и в контрола на неправителствени организации.

"Тези лица водят целенасочена компроматна кампания срещу мен, използваща всякакви средства. Те няма да ме уплашат и няма да ме отклонят от пътя, по който съм поел, заемайки длъжността председател на Антикорупционния държавен орган. Напротив, опитите да бъда дискредитиран, показват само едно - аз и ръководената от мен Комисия добре си вършим работата. И колкото по-отчаяни стават в стремежа си да ме оклеветят, толкова по-уверен ме правят за постигнатите резултати", заяви още председателят на КПКОНПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във