Банкеръ Weekly

Banker Energy

Обръчи и дребни риби в бизнеса с тока

S 250 1cf5f19e 9aa3 41f9 be01 a0bf141e129c

Освен добре познатите ни ЕРП-та от догодина в ключови играчи на либерализирания пазар за дребния бизнес и бита ще се превърнат търговците на ток. От регистъра на  участниците, който поддържа Електроенергийният системен оператор (ЕСО), става ясно, че в момента на пазара  са регистрирани 92 доставчици на електроенергия, като 85 от тях се водят активни играчи. Излиза, че въпреки финансовата криза и уж намалялото потребление интересът към търговията с ток през последните години не намалява. Причините не са тайна за познавачите на бранша - със скромна инвестиция за офис, екип от няколко специалисти и подходящ софтуер може бързо да забогатееш. С една малка, но много важна уговорка - стига да имаш връзки на подходящите места. И както на всеки друг пазар, така и на този има големи играчи с обръчи от фирми, които взимат лъвския пай, а около тях дребните риби се задоволяват с остатъците.

Първият голям кръг на търговци на ток се формира около

"Енергийна финансова група",

собственост на знаковата фигура в българската енергетика Богомил Манчев и бившия директор на врачанския комбинат "Химко" Николай Вузев. Според официалната информация, поместена на интернет страницата на компанията, тя има изградени дълготрайни взаимоотношения с Националната електрическа компания (НЕК) както на вътрешния, така и на външния пазар на електрическа енергия.

"През последните години ние сме износители на електрическа енергия за Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Румъния. Нашата фирма е работила и продължава да работи с най-големите електроцентрали в България - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2 и ТЕЦ "Варна". Развивайки дейността на компанията, създадохме дистрибуторската фирма ЕДК АД, която е единствен и ексклузивен наш представител. Чрез нея се осъществява продажбата на електроенергия и свързаните с това услуги на територията на  България и се улеснява връзката ни с клиентите, тъй като имаме офиси в цялата страна", пише на страницата на  "Енергийна финансова група" в интернет. Сред контрагентите й са рафинерията на "Лукойл" в Бургас, "Стомана индъстри", "София мед", "Хан Аспарух" АД, "Промет стийл", НУРТС, както и редица други предприятия в страната. От финансовия й  отчет за 2014-а пък се вижда, че тя е в много добро финансово състояние. Приходите й са се увеличили до 182.1 млн. лв. при 155.3 млн. лв. година по-рано. Печалбата, която е отчела, е 1.316 млн. лв. при 1.957 млн. лв. през 2013-а, което ясно говори, че конкуренцията на този пазар се засилва. 

Около "Енергийна финансова група" гравитира и "Аркадия Сървис". Сред нейните собственици е синът на Николай Вузев - Александър. Групата има връзка и с друг голям търговец на ток - "ЕФТ България", където изпълнителен директор от 2005-а до 2008-а бе същият Николай Вузев. В момента "ЕФТ България" се управлява от Зоран Ивкович, Йован Крстич и Анна Герджикова, която през  2010-а бе уволнена от НЕК, където бе началник на управление "Търговия с електроенергия". Фирмата е собственост на британската "ЕФТ Интернешънал инвестмънтс холдингс Лтд". 

Интересна подробност е, че през 2010-а прокуратурата започна разследване срещу "ЕФТ България" заради сключен договор, по който в периода 2004-2007-а е изнесла в чужбина 8.8 млрд. киловатчаса ток за 316 млн. евро. Обвинението подозираше в облагодетелстване и трима министри на енергетиката - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. Делото обаче бе прекратено, тъй като не бяха открити доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица. Сега дейността на "ЕФТ България" е далеч по-скромна като мащаби. За 2014-а тя е отчела 274 хил. лв. приходи от продажби на ток и печалба от едва 13 хил. лева.

Другият голям играч е "Енерджи МТ" на Румяна Георгиева. Съдейки по публикации в медиите, фирмата е

част от кръга "Фронтиер"

свързван с Красимир Георгиев и неговия състудент от Московския институт по енергетиката Румен Овчаров. Официално и Овчаров, и Георгиева отричат да има подобна връзка. Но каквито и да са в действителност отношенията им, "Енерджи МТ" успя да се утвърди като една от  най-стабилните в търговията с ток. Приходите й през годините непрекъснато нарастват - от 27.5 млн. през 2010-а до 93.328 млн. лв. за 2014 година. Интересното е, че печалбата й си остава приблизително същата - около половин милион лева. 

"Енерджи МТ" играе на пазара и с едно дъщерно дружество - "Си енерджи груп", управлявано от Румяна Георгиева. То получи десетгодишен лиценз за продажба на ток от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на 24 октомври 2011-а, а през тази година бе преименувано на "Ват и Волт ЕМТ" АД. Причина за трансформацията бе влизането на чуждестранни партньори - гръцката "Ват и Волт Акционерно дружество за експлоатация на алтернативни видове енергия". Интересното е, че във финансовия отчет на "Си енерджи груп" за 2014-а приходи от продажби не са записани. А година по-рано те са били малко над 2.3 млн. лева. Ще видим как сега ще се отрази гръцката връзка на бъдещото финансово развитие на компанията. 

Индиректно с Румен Овчаров се свързват още две фирми, търговци на ток. Тези на

съпругата на Георги Кадиев - Соня

Бизнес дамата е управител и собственик на "Енерджи Съплай", която от 2007-а има издаден лиценз за търговия с ток. По данни от интернет страницата на фирмата за 2009-а тя е доставяла електроенергия на около 10% от свободния пазар. По-актуална информация липсва. Иначе в сайта й пише също, че "развива широка мрежа от крайни клиенти в България на ниво високо и средно напрежение. И за годините на своето съществуване се е утвърдила като надежден доставчик на тежката и леката промишленост у нас" И още: "Имаме подписани рамкови споразумения за доставки с редица европейски компании, а също така доставяме електроенергия на едро на институционални доставчици."

Факт е, че "Енерджи съплай" непрекъснато увеличава оборота си. Според нейния финансов отчет за 2014-а е продала енергия за над 143.8 млн. лв., при положение че година по-рано постъпленията й са били 123.9 млн. лева. Но въпреки това е на загуба с повече от 1.4 млн. лв., най-вече заради платените за външни услуги 18.4 млн. лева. 

През юли 2012-а Соня Кадиева взе от ДКЕВР лиценз за търговия с ток за още една фирма - "Eнерджи Съплай Грийн". Целта бе чрез това дружество да разшири дейността си и да извършва сделки с клиенти от Албания, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия и Унгария. Тогава в представения пред енергийния регулатор бизнес план за времето от 2012 до 2017-а  Кадиева отбелязва, че намеренията са още през първата година "Eнерджи Съплай Грийн" да излезе на печалба, която ще нараства постепенно и ще достигне своя връх в края на петгодишния период. Тази амбициозна цел обаче не е изпълнена. За 2014-а е записан скромен положителен финансов резултат от 44 хил. лв., а година по-рано фирмата е на минус 1000 лева. 

Третият голям кръг комисионери

разцъфтя по време на управлението на ГЕРБ. В него влизат "АВВ Електрифициране" на Бистра Стилиянова Акова, както и дружеството "Енерджи Маркет", където прокурист е Илко Стилиянов Аков.  В бранша се говори, че двете фирми са свързани с бизнесмена Борислав Лоринков, който държи редица компании с различен предмет на дейност. Но през тази година Бистра Акова продаде акциите си в "АВВ Електрифициране" на сръбското "Воинг Ижинеринг Д.О.О., Белград". Кой точно стои зад него, не е ясно. Затова пък "Енерджи Маркет" се утвърди като един от сериозните играчи в енергетиката. Отчетът му за 2014 -а липсва в Търговския регистър, но от този за 2013-а се вижда, че приходите му са били близо 96 млн. лв., а печалбата почти 1 млн. лева. 

В търговията с ток е и "ДАНС Енерджи". Макар че съдържа в името си абревиатурата на Държавната агенция Национална сигурност, дружеството поне официално няма нищо общо с нашенското ФБР. Причина за малко странното название е, че то е учредено през 2008-а от Даниела Колова, Алекси Истатков, Николай Николов и Стефан Младенов, първите букви на чиито имена образуват ДАНС. Година по-късно, когато фирмата получи лиценз за търговия с електроенергия и спечели правото да продава 30 мегавата от АЕЦ "Козлодуй", Истатков напусна. Но бизнесът потръгна и през 2011-а  "ДАНС Енерджи" успя да утрои постигнатите през 2010-а резултати, като реализира приходи от 28 млн. лева. Оттогава оборотът й върви само нагоре и през 2014-а е близо 110 млн. лева. 

 

Самотният играч

Сред големите в търговията с ток е и "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ), ръководена от Ангел Божилов. Тя е на пазара от края на 2006-а и за миналата година има оборот от 156.676 млн. лв. и печалба от близо 2 млн. лева. 

Божилов нашумя през 2010-а заради ареста му, извършен при акция на МВР срещу ДДС измамите. Тогава от вътрешното ведомство шумно обявиха, че за първи път са разкрили схема за неправомерно теглене на ДДС - чрез енергийни дружества. Проверката на ГДБОП включвала периода от 2007-а до 2010-а, като неплатеният акциз бил към 300 000 лв. на месец и за четири години се получава щета от 14 400 000 лева. Отделно от изнесената в повече електроенергия, която не била фактурирана, държавата била "ощипана" с още 2 738 000 лева.

Божилов отхвърли обвиненията и заяви, че с атаката срещу него се цели публично нанасяне на сериозни поражения - на първо място, в енергийната система и международните отношения на страната в тази област, която е част от националната сигурност. Той заподозря, че вероятната причина да бъде избран за жертва са много добрите финансови резултати на ОЕТ, които през 2010-а бяха с 250% по-добри от предишната година. Впоследствие обвиненията към него така и не бяха доказани, а и акцията явно не се отрази на фирмата му, която продължава да се развива изключително динамично. 

 

Чуждестранните компании

На българския пазар за търговия с електроенергия са регистрирани и редица чуждестранни търговци.  Сред по-известните имена са: "Газпром маркетинг и "Трейдинг Лимитед" (Хемптън Уик, Съри), "Енел Трейд" (Рим), "Репауът Трейдинг" (Прага) "Алпик Енерджи СЕ" (Прага), "Щаткрафт Маркетс" (Дюселдорф), "Е.ОН енерджи трейдинг" (Дюселдорф), "РВЕ Съплай едн Трейдинг" (Есен), "Холдинг Словенске електрарне" (Любляна), "Шел енерджи Юръп лимитид" (Лондон), "Трансенерго Ком" (Букурещ), "Петрол Словенско енергийно дружество" (Любляна) и др. 

 

Уреждане на сметки или разчистване на пазара?

 

В началото на тази година бившият депутат от БСП, а сега независим, Георги Кадиев заяви в парламента, че Националната електрическа компания (НЕК) е продала целия ток за свободния пазар през 2015-а на подбрани купувачи без търг и на цени с около 10 на сто по-ниски от реалните.

 

"През октомври-ноември 2014-а старото ръководство на НЕК сключва договори за около 650 МВт износ на електроенергия без някакви условия с български фирми, които, видите ли, били отправили търговски запитвания. Естествено, питане са отправили само тези фирми, които знаят, че ще получат, и са получили само тези фирми, които са информирани от ръководството. Което пък в момента поставя енергийния баланс под голям проблем, защото 600-650 МВт са половината от износа на България и защото в тежки месеци може да имаш недостиг на енергия. Не знам кои са фирмите, но за мен най-скандалното е цената, на която са получили електроенергията - 70-71 лв. на МВт за пикова енергия, при положение че в момента пазарната цена е 83 до 84 лв. на МВт. Като сметнете тези 11­-12 лв. по броя мегавати, тъй като това е едногодишен договор, от количествата за една година се получава загуба за НЕК от порядъка на 30 млн. лв.", отбеляза депутатът.

Месец по-късно енергийният министър Теменужка Петкова каза, че сделките са дадени на прокурор, че става въпрос за осем фирми, които са получили 2.61 млн. мегаватчаса за цялата 2015 година. Петкова отказа подробности, тъй като по случая е образувано досъдебно производство, но в медиите се появиха имената на няколко компании, сред които тях бяха "Енерджи маркет" и ЕФТ.

Докъде е стигнало разследването, така и не стана ясно, но щедростта на ексуправниците на НЕК е осигурила пълен контрол над производството на енергия за пиковото потребление в страната през тази година. Реално фирмите могат да предлагат на конкурентите си въпросните количества на цени с над 20% по-високи на създадения изкуствено вторичен пазар. А с  дадената им евтина енергия са получили пазарно предимство, позволяващо им да отнемат стопански клиенти на останалите търговци с ток и да се подсигурят и за бъдещите битови потребители, които се очаква да бъдат изведени на свободния пазар догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във