Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обрат: Ресторантьорите подготвят протестно отваряне от 1 февруари

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията

Собствениците заведения все пак ще проведат протеста си на 27 януари. Остава и намерението им за протестно отваряне от 1 февруари, въпреки че от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация съобщиха, че са се разбрали със здравния министър Костадин Ангелов ресторантите да отворят на 1 март, а нощните заведения - евентуално на 14 март.

"Ще отворим от 1 февруари със или без позволение", заяви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията по повод новината за отваряне на 1 март. 

"Искаме да отворим заведенията на 1 февруари, а нощните заведения на 1 март", каза още той. Беше уточнено, че Сдружението на заведенията в България и Асоциацията на заведенията не са участвали в никакви преговори днес, а разговори са били проведени само с хотелиерите.

"Днес се появи една неточност в медиите, че сме се отказали да преминем към "италианския модел" на отваряне. Разбира се, че не сме се отказали.  Ще работим от 1 февруари. Ако това не се случи, ще го направим в знак на протест, с всички противоепидемични мерки - отстояние, дезинфектанти, вечерен час", подчерта председателят на БАЗ.

Часове по-рано Алибегов обаче заяви друго. "Обсъдихме това нещо с асоциацията и сме на мнение, тъй като очевидно здравният министър се е заял с нашия бранш, че вероятно, ако ние направим такова протестно отваряне, при всяко едно повишаване на бройки ще бъдем сочени с пръст, че ние сме основните виновници. Затова на този етап ще откажем", посочи той в телевизионно интервю. 

Протестът на представителите на бранша ще се проведе в сряда от 12 часа пред Министерския съвет, обяви Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

"Все още няма никакви изплатени пари по така наречените 20%. Те не са точно 20%, защото за различните бизнеси са различни проценти. В момента се обработват документите от НАП, след като повече от месец чакахме нотификацията от Европейската комисия", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във