Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Оборотът на предприятията произвеждащи храни е нараснал с 3.9%

Оборотът на предприятията, произвеждащи храни през 2018 г. е нараснал с 3.9% и съставлява 7.1% от общия износ на страната. Това обяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на Българо-румънски бизнес форум, организиран съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Балканска търговска къща от румънска страна. На форума участие взеха близо 85 български и румънски фирми, като голяма част от тях от хранително-вкусовата промишленост.

„В България производството на хранителни продукти се осъществява от около 6220 фирми, като близо половината от тях са разположени в Южно централните и Югозападните региони“, поясни Борисов и допълни, че днешният бизнес-форум е поредна стъпка за разгръщане на потенциала, който има между двете държави в сферата на икономиката.

„Доказателство за това е, че през 2018 г. двустранният стокообмен доближава 5 млрд. евро. Само за първите шест месеца на настоящата година стокообменът възлиза на 2,355 млрд. евро, което е увеличение спрямо същия период на миналата година с 5%", подчерта Борисов.

Българският износ също се увеличава за първото полугодие на настоящата година с 6.7% и достига 1,226 млрд. евро. Борисов посочи още, че съществува потенциал за нарастване на обемите в двустранната търговия в областите: машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова промишленост, текстилна промишленост, ай ти, аутсорсинг и автомобилната промишленост.

"Трябва да съсредоточим усилията си към общи иновативни проекти, от които да извлечем потенциал в стратегическото ни партньорство в ЕС и двете страни са на инвестиционната карта в региона", завърши той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във