Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обмислят как "ТЕЦ Марица - Изток 2" да продължи да работи

Министерството на енергетиката търси варианти, за да може от 1 юли "ТЕЦ Марица - Изток 2" да продължи да работи като това не се отрази на цента на тока за бита. Това каза енергийният министър Андрей Живков. Той е изпратил и писмо до фирмата, която строи българо-гръцката газова връзка, с което я предупреждава срокът за построяване на интерконектора да бъде спазен. В противен случай българската страна ще иска неустойки в размер на 90 хиляди евро на ден.

На 9 юни президентът Румен Радев увери синдикатите, че се търси начин ТЕЦ "Марица - Изток" 2 да продължи да работи.

„Той (енергийният министър - б.р.) ще предложи краткосрочно решение, така че централата - ТЕЦ „Марица“ 2 да продължи да работи и след 1-ви юли. Това си има друга цена обаче. Знаете там каква е цената на социалната поносимост на това решение и Министерство на енергетиката работи усилено за намиране на дългосрочно решение. Ние не можем да бягаме от необходимостта от този преход и декарбонизацията", заяви Радев.

„След по-малко от няколко седмици ТЕЦ „Марица“ 2 е заплашен да спре. Подобна беше картинката и миналата година. Намеренията, които чухме от министър Живков - за един милион мегаватчаса за регулаторния период - всъщност означават ТЕЦ-ът да работи на по-малко от един блок, половин блок - 110 или 120 мегавата средно месечно, което веднага отправя въпроса какво се случва с целия комплекс. Всички си даваме сметка, че тук отговорност не можем да искаме по никакъв начин от служебното правителство. Това е несвършена работа в годините назад“, обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във