Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обмислят граждански мониторинг на обществените поръчки

В Министерския съвет се е провела среща между Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя, Светла Симидчиева, политически съветник на министъра на финансите, Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, Роман Прах, представител на Базелския институт за добро управление.

Преди два месеца правителството сключи споразумение с Базелския институт за сътрудничеството в сферата на антикорупционните практики (https://baselgovernance.org/ ).

И на тази среща (от 12 април) се е обсъдило споразумение за сътрудничество в борбата с корупцията и повишаване на административния капацитет.

В рамките на срещата бил обсъден разработеният от международната антикорупционна организация Transparency International - Пакт за почтеност (https://integrity.transparency.bg/%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/ ). Пактът представлява договор между възложителя и участниците в процедурата на обществената поръчка, който дава възможност за независим граждански мониторинг, извършван от външен независим наблюдател. Основната цел на пакта е да бъдат подпомогнати институциите, бизнеса и гражданското общество в противодействието на корупцията и за по-ефективното управление на публичните средства.

По време на срещата изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов е отбелязал, че през последните години моделът за борба с корупцията бил да не се говори за нея, което затруднявало работата на неправителствената му организацията.

По този повод по инициатива на кабинета на министър-председателя се обсъдила възможността за провеждането на форум под егидата на премиера Кирил Петков, в който да участват представители на неправителствения сектор и на правителството. Целта е да се набележат проекти, свързани с Пакта за почтеност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във