Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обмислят да санират и асансьорите

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството се обсъжда идеята по Националната програма за саниране на многофамилните жилищни сгради да бъде поето и финансирането на подобряването на енергийната ефективност на асансьорите, коментираха за БТА от ведомството. Става дума за намаляване на разходите за ток, консумиран от асансьорите.

Браншови организации предлагат подмяната на асансьорите да се включи в националната програма за саниране, каза пред журналисти Петьо Ленгеров от "Глобал лифт". Дори ако трябва да бъде на изплащане асансьорът, по някакъв начин да се обвържем с банки, допълни той.

Силвана Любенова, директор на Дирекция "Техническа хармонизация и политика за потребителите" в Министерството на икономиката съобщи, че браншът още от миналата година води такъв разговор с МРРБ. Информацията беше, че това ще бъде включено в програмата, без да е окончателно ясно, очакваме от МРРБ последно да потвърдят дали задължително ще се включи в програмата и подмяната на асансьорите, допълни Любенова.

Над 80 000 асансьора в България са на 25 - 30 години и според нас те са напълно амортизирани и не отговарят на съвременните изисквания за безопасна експлоатация и се нуждаят от подмяна, коментира председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във