Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обмисля се напомпване на "синята зона" в София

Ръководителят на "Центъра за градска мобилност" в София обяви, че има предложения за удължаване на работното време на "синята зона" за платено паркиране, както и увеличаване на нейния обхват, за сметка на "зелената зона", където паркирането е по-евтино.

"Това е тема, по която се говори от доста месеци. Има и конкретни предложения за увеличаване както на работното време на „синята зона“, така и за промяна на обхвата на „зелената зона“. Обсъжда се и част от „зелената зона“, където е по-натоварено, да стане „синя“. Това са неща, които следва да дойдат като становище, инициатива и доклад от съответните районни кметове. Естествено ЦГМ и групите в Столичния общински съвет (СОС) имат своето виждане", каза изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев.

Той изтъква като постижение, че последните две зони, които тръгнаха в „Яворов“ и „Иван Вазов“ показват, че въвеждането на зона определено води след себе си и до въвеждане на ред в квартала. В течение на времето действително кварталът се успокоява транспортно и осигурява достатъчно места за живущи.

"Отново ще кажа, че на определени места в центъра зоните вече са претоварени. Живущите имат искания към СОС, както за вдигане на цените, така и за увеличаване на работното време. Предстои да видим и какви решения ще бъдат взети в тази насока", каза още Дилчев пред "Радио Фокус".

Тъй или иначе "синята зона" ще нарасне с около 50 паркоместа на площад "Св. Александър Невски", след като през седмицата Столичният общински съвет прие да бъде закрит депутатския паркинг в близост до храм-паметника. 

СОС прие последните по-значителни промени в зоните за платено паркиране в края на миналата година. Тогава бе решено, че подобно на "синята зона" и "зелена зона" става платена в събота от 10.00 до 18.00 часа. Същевременно обхватът на зоната бе разширен в кварталите "Яворов" и "Иван Вазов".

Facebook logo
Бъдете с нас и във