Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обменяме си с Китай специалисти и ноу-хау в земеделието

България ще си сътрудничи с Китай в областта на технологиите и ноу-хау в областта на земеделието. Това стана ясно при срещата на земеделския министър проф. Димитър Греков с председателя на Комисията по земеделие на Шанхай Леи Сун. Греков е на посещение в Китай, като днес е последният ден на визитата му. Двамата са се договорили да работя за засилване на обмена на специалисти и студенти в селското стопанство. Заради ограничените ресурси в двете държави, трябва да се ускори и търговията на млечни и месни продукти, вино и мед.

През последната година двустранните отношения между двете страни се развиват с ускорени темпове. За много кратко време бяха подписани два протокола, с които става възможен износът на царевица и люцерна за Китай, каза земеделският министър. България и Китай работят общо по 14 процедури за различни селскостопански стоки и храни, посочи Греков.

От своя страна Сун запозна министъра със състоянието на земеделието и търговията с храни в Шанхай. Град Шанхай отделя специално значение на самозадоволяването с листни зеленчуци (около 35 000 дка), като е изградена строга система за контрол на качеството на храните.

Компанията работи в девет направления, като основните са в областта на селското стопанство и храните - производство на захар, производство на алкохолни напитки, на млечни продукти, производство на комплексни хранителни стоки, собствена верига от магазини, производство на селскостопанска продукция - зеленчуци, риба, свинеферми и кравеферми, цветя и др.

Греков и Занг обсъдиха възможностите за внос на фуражи, винопроизводството, оризопроизводство, внос на детски храни, пилешко месо. Очаква се китайски бизнесмени да посетят страната ни през септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във