Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обменяме опит с Израел при управлението на водните ресурси

Министърът на земеделието д-р Иван Иванов и Йорам Елрон - посланик на Израел у нас обсъдиха възможностите за обмяната на опит в областта на управлението на водните ресурси за земеделски цели и хидромелиорациите, както и в сектора на млекопроизводството.

Технологиите имат голямо значение  в селското стопанство, като те са важни за ефективното производство на земеделска продукция. Това заявиха министърът на земеделието д-р Иван Иванов и Йорам Елрон - посланик на Държавата Израел у нас след разговора си днес

Те са коментирали и възможностите за съвместни инициативи на България и Израел, сред тях - обмяната на опит в областта на управлението на водните ресурси за земеделски цели и хидромелиорациите, както и в сектора на млекопроизводството.

Инициативите ще се изпълняват под формата на обучения и семинари, на които израелски експерти ще представят своя опит и експертиза в тези области.

Държавата Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор на България. Двустранните търговско-икономически отношения имат дългогодишна история. А активната размяна на визити между двете страни е от голямо значение за разширяването на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, инвестициите, търговията и туризма.

През последните години

стокообменът между България и Израел се развива динамично,

като се регистрират по-високи стойностни обеми и диверсифициране на структурата, която обаче подлежи на по-нататъшно оптимизиране и обогатяване предвид експортните възможности на двете страни, обясняват от икономическото министерство.

Според предварителните данни за десетте месеца на 2021 г. двустранната търговия с Израел бележи увеличение от над 170% на годишна база до 392 млн. долара. А той е  резултат на по-високия израелски внос, който нараства с 330.5% спрямо същия период на 2020 година. Заедно с това отбелязваме и 98.5% ръст в износа от България на годишна база. Това увеличение се дължи главно на значително нарастване при изнесената пшеница, царевица и пътнически автомобили, както и на нови стокови позиции в българския износ - ечемик и остатъци от производството на нишесте.

Структурата на износа/вноса е твърде разнообразна, но предвид експортните възможности на двете страни, подлежи на оптимизиране и обогатяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във