Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Облекчение на условията за влизане у нас ще повиши интереса

Облекчаване на условията за влизане в България ще повиши интереса към страната ни като туристическа дестинация. Това каза за БНР служебният министър на туризма Стела Балтова. Следващата стъпка в тази посока е свързана с децата.

Улесняването на визовия режим за руските туристи е "действие със стратегически характер“, върху което ще се положат големи усилия, посочи министър Балтова.

Разширява се информационната кампания на чуждестранните пазари относно условията за спазване на епидемичните мерки у нас. Министър Балтова смята, че трябва да има карантинни хотели у нас.

Особено важно за подпомагането на националния туризъм е популяризирането на мерките, свързани с туристите. България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена  (Safety and Hygiene Travel Stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Печатът е гаранция за туристите, че България е сигурна дестинация в условията на Covid-19. За туристите е важно да имат достъп до ясните указания за функциониране на туристическите обекти в условията на опасност от заразяване с Covid-19 в България, съгласувани с Министерство на здравеопазването и Българска агенция по безопасност на храните. Ще се спазват правилата за прилагане на противоепидемични мерки в туристическите обекти през летен сезон 2021 г. Приоритетното ваксиниране на лица, заети в туристическия сектор, също е особено важно. Сред най-новите мерки, които значително ще облекчат летуващите, е заповедта от 18.05.21г. на министъра на здравеопазването, с която се разрешава на децата до 5-годишна възраст да влизат на територията на България без PCR тест. 

Най-активно се работи на няколко приоритетни пазара. Активизират се кампанията както на пазар Германия, така и на руския пазар. В рамките на бюджета, с който разполага, Министерството на туризма ще извърши и надгради планираните дигитални маркетингови дейности, насочени към 18 целеви пазари, ще се фокусира върху маркетинг с нулев бюджет и дигитална кампания в социалните медии и google adds на пазари Германия, Великобритания, Полша и Румъния.

В края на месеца се очаква нотификация, за да бъде отпусната новата помощ за туроператорите, свързана с връщане на средства към техните клиенти. "Остават всички мерки, които са познати - държавната субсидия за туроператори, които използват въздушни превозвачи, безвъзмездната помощ за туроператори, мярката 60/40, програмата за гарантиране на безлихвени кредити“, отбелязва министър Балтова.

Предвижда се и мярка за подпомагане на екскурзоводите. 

Сред най-новите мерки е и обявената на 19 май покана за представяне на оферти по обществена поръчка с краен бенефициент българските екскурзоводи, сключване на договорите до 15 юни и последващото авансово изплащане на 50% по договорите.

Министърът на туризма се надява българите да изберат България като място за лятната си ваканция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във