Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Облекчени правила за ИТ проекти ще подкрепят цифровата трансформация

Високоскоростната свързаност, наличието на голямо количество данни и тяхното свободно движение, са ключови предпоставки за успешната реализация на амбициите на ЕС в изкуствения интелект. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова по време на дебат относно Цифровия компас за 2030 година. По думите й новата рамка за изкуствен интелект следва да зададе правилните стимули за нашите малки компании.

Велинова подчерта, че фокусът следва да е върху това, доколко заложените цифрови приоритети за следващото десетилетие и показателите за тяхното изпълнение са ефективни, припознават се широко от бизнеса и гражданите в ЕС и отговарят на техните очаквания. “Измерването на напредъка следва да отчита пазарните реалности и потребности във всички държави членки, както и културното многообразие“, добави заместник-министърът.

Облекчаването на правилата за участие в многонационални технологични проекти в рамките на Европейския съюз ще увеличи интереса на бизнеса към тях. Българската страна оценява положително възможността, която европейските цифрови иновационни хъбове могат да предоставят за подпомагане на нашите компании за широкото въвеждане и ползване на цифровите технологии. "Работейки за утвърждаване на своята технологична идентичност, ЕС следва да се възползва от предимствата на отворената икономика“, отбеляза Христина Велинова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във