Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Облекчаването на мерките ще привлече повече израелски туристи у нас

България е изключително популярна дестинация сред гражданите на Израел и е важно мерките да бъдат облекчени. Това е отбелязал посланик Йолам Елрон на среща с министъра на туризма Стела Балтова, на която са обсъдили ситуацията с COVID-19 в двете страни, мерките, които се предприемат, както и темпа на ваксинация.  С облекчаването на мерките все повече израелски туристи ще имат възможността да пътуват до нашата страна и да се запознаят с нейната история и забележителности, е допълнил дипломатът.

Българо-израелските търговско-икономически отношения имат дългогодишна  история и се развиват положително на база на добре изградената договорно-правна база. Активната размяна на визити между двете страни е от  голямо значение за разширяването на двустранното сътрудничество в областта на  икономиката, инвестициите, търговията и туризма.

Ефективна роля за подпомагане на контактите между фирмите от двете страни и за провеждането на различни бизнес форуми играят Израело-българската търговска камара (създадена през месец май 1989 г. в Тел Авив) и Българо-израелската търговско-промишлена палата (създадена през април 1993 г. в София).

Израелските туристи са сред най-активните у нас. През 2019 г. например 244 953 гости от тази страна са посетили България. Пандемията логично сви техния брой. От началото на 2021 г. до месец август посетителите от Израел надхвърлят 36 000. По думите на министър Балтова  септември и октомври са изключително подходящи за туристите от Израел, които могат да се насладят на предстоящите слънчеви дни по българското Черноморие.

Министърът и посланикът са се обединили около идеята да направят необходимите постъпки, така, че двете държави да актуализират списъците си със страни в червена зона. И така съответно България и Израел да преминат в зона с по-облекчен режим на преминаване на държавните граници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във