Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ МЪЧАТ МИНИСТЪР ФИНКОВ

Двадесет от най-големите и престижни болници в страната могат да обучават студенти и специализанти по медицина, стоматология и фармация през следващите пет години, реши правителството в четвъртък. Петнадесет от тях стават бази на Медицинския университет в София, две са във Варна, по една са в Пловдив, Стара Загора и Плевен.
Статута си на университетски болници запазват Александровска, Царица Йоанна, Майчин дом, Белодробната болница в София, ортопедията в Горна баня. Такива вече са и бившите национални центрове - за сърдечно-съдови заболявания (сега Национална кардиологична болница) и Многопрофилната болница за активно лечение и спешна медицина Пирогов.
Проектите за учебна дейност на одобрените са получили положителна оценка при акредитацията им. Те имат нужния преподавателски състав и ресурси, за да подготвят бъдещите лекари край леглото на болния. С решението си правителството изпълнява ангажимента си по Закона за лечебните заведения да определи кои болници ще са университетски.
С неизяснен статут остават 26-те областни болници. През май Конституционният съд реши, че преобразуването им в търговски дружества с 51% акционерно участие на държавата противоречи на основния закон на страната. За да се регламентира чия собственост са те, трябва да се ремонтира Законът за лечебните заведения. Промяна е нужна и за финансирането им, което трябва да се заложи в бюджета за догодина. Работата по него вече започва.
Проблемът е много тежък - призна пред в. БАНКЕРЪ здравният министър доц. Божидар Финков. - Този закон ще бъде един от приоритетните закони, които ще се преразгледат. Но в момента нямаме готовност за решаването на проблема и за промяна в закона. Правим първични проучвания, но това е доста работа.
По всяка вероятност собствеността на тези болници ще се върне към общините, което пък поставя въпроса как те ще издържат лечебниците. В момента и сред болниците има големи разногласия - някои от тях предпочитат да останат на централно финансиране, като имат предвид финансовите възможности на общините си. Националното сдружение на общините в България готви предложения до здравния министър как да се реши проблемът - каза за в. БАНКЕРЪ изпълнителната му директорка Гинка Чавдарова.
Бюджетното финансиране на болниците през 2002 г. е свързано и с още едно очаквано решение на новите управляващи. В пред- и следизборните си изказвания здравните експерти на НДСВ обявиха, че болниците не трябва да са търговски дружества, в каквито бяха преобразувани преди една година. Същото повтори в първите си изявления и министър Финков. За новия им статут обаче също трябва да се вземе спешно решение, за да успеят да се пререгистрират. Изключено е болниците да са търговски дружества, потвърди пред в. БАНКЕРЪ министър Финков, но не отговори на въпроса какво ще бъдат те. Ще представим поправката в закона със законодателните инициативи на министерството в началото на септември, обеща той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във