Банкеръ Daily

Йорданка Фандъкова

Областният управител да избере проект за укрепване на яз. "Бели Искър"

Областният управител на Софийска област ще бъде натоварен със задачата да избере проект за укрепване на стената на язовир "Бели Искър". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след редовното заседание на правителството. Тази сутрин премиерът Бойко Борисов съобщи, че в писмо главният прокурор е препоръчал проверка на язовира. 

"Работим с министъра на регионалното развитие, за да може да се намери най-добрата форма на реконструкция на язовирната стена на „Бели Искър”. Прокуратурата отдавна се занимава с този въпрос и съвсем резонно е да има ангажимент от нейна страна с препоръки, които да изпълним.Има изготвени няколко проекта, които са на различна стойност. Ние ще осигурим подкрепа, защото ангажиментът на концесионера е текущата поддръжка, а това, за което говорим, е капиталова инвестиция и затова сме се договорили, че това ще бъде извършено от областния управител, коментира Фандъкова.

Кметът поясни, че е правена частична реконструкция на язовирната стена преди няколко години, като първи етап, и е необходима тя да бъде довършена. 

"Язовир „Бели Искър” е публично-държавна собственост заедно със стената. Трудно е да се избере проекта, защото ние работим от 3-4 г. по този въпрос и винаги опираме до това кой да бъде избрания проект. Проведени са няколко експертни съвета и всеки път има особени мнения сред експертите, няма единно становище кой е най-добрият проект за тази задача. След като той бъде избран и знаем съответната стойност, тогава вече ще трябва да се отпуснат парите, каза кметът Фандъкова. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във