Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Област Смолян изпраща годината със значими инвестиции в инфраструктурни проекти

"Ако трябва да определя 2020-та, това е годината на най-значими инвестиции в инфраструктурни проекти. Важни, очаквани и дълго подготвяни проекти стартираха и се изпълняват. В основата е, разбира се, ГКПП „Рудозем-Ксанти“ и съм сигурен, че 2021 ще бъде годината на неговото отваряне". Това съобщават от пресцентъра на областта, цитирайки областния управител Недялко Славов. 

Проектът е започнал през първия му мандат (2014-2017 г.). Обектът напредва според първоначалния график, работи се в момента на много подобекти – изграждат се сградите, подземните комуникации, ВиК, ел. и оптика, завършват се насипите, поставя се първия пласт асфалт на подходния път.  Областният управител Недялко Славов обърна внимание, че пунктът генерира ползи за региона още преди отварянето си – той даде аргумент за необходимостта от изграждане на обходния път на Смолян, който беше реализиран през 2016-а; даде аргументи за асфалтирането на главната улица в Рудозем, което беше финансирано от АПИ и се изпълнява в момента; отварят се нови работни места, като до момента след конкурс са наети 15 души от региона за митнически инспектори и след празниците предстоят процедури за наемане на още около 70 служители за ГД „Гранична полиция“ и НАП.

С реализираните инвестиции в пътна инфраструктура, Смолянска област изпреварва другите региони в страната. През годината работихме по двата основни проекта Смолян-Девин-Кричим и Средногорци-Рудозем. Отделно от бюджета на АПИ, над 80 млн. лв., се инвестират в ключови участъци, които се изпълняват. Областният управител пояснява, че възложени за цялостна рехабилитация са 69.10 км в областта.

Като друг важен за областния град инфраструктурен проект Славов отбеляза Вторият воден цикъл на Смолян, изпълняван от „ВиК“ ЕООД, чиито същински строителни дейности са започнали през годината. 

През тази година средствата за някои проекти се осигуряват чрез допълнително финансиране, одобрено за Областна администрация Смолян, за допълнителни дейности по изпълнение на проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения” с акроним FLOOD PROTECTION, финансиран от Програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция - България 2014-2020.

Инвестициите в инфраструктура не се изчерпват с това. Общините реализират много проекти по различни европейски програми, най-вече ПРСР и ОП „Региони в растеж“. Искам да подчертая фактът, че през четирите години на нашия мандат на общините в областта са отпускани средства с Постановления на Министерски съвет. През тази година са 23 млн. лв., предходната бяха 11 млн. лв., които се насочват за реализиране на важни инвестиции в пътища, улици, градска среда, водопроводи. В контекста на зимния сезон, за цялостно обновяване на улиците в Пампорово и изграждане на няколко етажен паркинг в курорта са предвидени 7,8 млн. лв.“

Оптимизирана е училищната мрежа, учителите са мотивирани, материалната база се подобрява. Реализира се добър и балансиран прием, повишава се интереса към професионалното образование и дуалната форма на обучение. Нараства интересът към обучителните програми на Академия Телериг.

Благодарение на активната социалната дейност, в региона успява да се задържи безработицата в средните стойности за страната, като интереса и броят на включилите се към различните програми лица е значителен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във