Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обходен път ще спасява Плевен от автомобилния трафик

Обходен път ще се изгради от строящата се магистрала "Хемус" в частта между Плевен и Ловеч в посока град Русе. Това съобщиха от община Плевен след срещата на кмета Георг Спартански с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов. Строителството му ще позволи да се изведе трафикът на тежка техника от Плевен и да се намалят вредните емисии и шумът, отбелязва Георг Спартански.

А това е начин да се реши и въпросът със състоянието на природния парк "Кайлъка" - любимо място за отдих на плевенчани. От близо 20 години поради липса на средства не се поддържат зелените пространства, няма организирано сметосъбиране и сметоизвозване, както и алейно осветление,  в лош вид са инфраструктурата, детските площадки, съоръженията за спорт на открито, информирах по време на срещата, като подчертах, че всичко това  буди справедливото недоволство на гражданите, подчертава кметът Спартански.  За решението на проблема той е предложил три варианта, които са изпратени в писмо до екоминистъра Емил Димитров.

Кметът Спартански е изразил отрицателно становище по предложените миналата година на среща в Областна администрация проекти на Агенция "Пътна инфраструктура", които предвиждат обходният път да минава край парк "Кайлъка", което е немислимо от екологична гледна точка. Тогава кметът Спартански е предложил вариант за по-дълъг път, който обаче е по-добър от екологична гледна точка.

По време на срещата с премиера Бойко Борисов кметът на Плевен е получил уверение, че този вариант е най-целесъобразен. Министър-председателят се е ангажирал с решаването му в срок от няколко седмици. Пътят ще е дълъг около 20 км, а приблизителната му стойност ще е около 120-140 млн. лева, пояснява кметът.

По този начин ще се осигури едно безконфликтно свързване на "Хемус" с пътя за Русе при село Гривица, а автомобилният трафик няма да влиза в Плевен.

Сега всички автомобили от Южна България през Троянския проход и Ловеч преминават през Плевен в посока Русе, и обратно.

Плевен, който е център на Северна България и седми по големина в страната, заслужава това.

Плѐвен (до 1945 г. Плѣвенъ) е град в Централна Северна България. Той е административен център на едноименните община и област, както и един от важните културни, образователни, икономически и транспортни центрове в страната. В края на 2018 г. населението на града наброява 96 610 души. Плевен е известен туристически център, наричан още "град на музеите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във