Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Обгрижват" горските с...16 милиона

Натрапчивото усещане за безкрайно  дежавю̀ ( в превод от френски -  вече видяно) в нашенските модели на управления  все повече се задълбочава.Според тълкованията  „déjà-vuе“ е  преживяване, при което човек се чувства сигурен, че вече е виждал или преживявал някаква  ситуация, въпреки че точните обстоятелства около предишна подобна  са неясни. Една от хипотезите за това състояние е , че дежавю-то се дължи на

 химичен дисбаланс на мозъка.

Очевидно  обаче, този  „дисбаланс“  се оказва доста полезен за определени управленски решения, при които едни и същи избранници на властимащите от години пълнят своите (а може би и нечии "партньорски") джобове.

В сегашния случай - за пореден път директорът на Югозападното държавно предприятие - инж. Дамян Дамянов одобрява и подписва договор с разследваната преди години от прокуратурата фирма „Аполо“ , която очевидно е „абонирана“ да  обгрижва работещите в  горското предприятие с облекла и обувки (тема с която „Банкеръ“ се е занимавал нееднократно).

Този път става дума за поръчка на стойност  над 16 млн.лв. с ДДС.

Подготовката за нея започва в последния работен ден на миналата година, става ясно от публикуваното решение  , което носи дата – 31 декември 2018 година. В  същия ден е обявена и самата поръчка (№ 02724-2018-0123), показват  документите,  публикувани  от  Агенцията за обществени поръчки. Очевидно горските началници първоначално са имали намерение да похарчат още по-крупна сума за облеклото на своите служители, тъй като посочената прогнозна стойност на поръчката в решението е 25 800 000 лв. без ДДС или над 30 млн.лева.

Дали , защото началниците на горите са преценили,  че

 „пресоляват манджата“,

или пък са решили да докажат „икономии“ ( а  може би  по друга причина), сумата по договора е значително намалена.

В същото време доста любопитно , да не кажем смехотворно е случилото се при   избора на изпълнител.

Според документите , с които „Банкеръ“ разполага“, на 5 февруари тази година Комисията, назначена със заповед на Дамянов в същия ден ( РД-07-133/05.02.2019 г.) е „регистрирала“  заявленията за участие в процедурата на двама участници : „Аполо“ ООД (документите са внесени на 4 февруари в 14.39 ч.) и на „Сивен България“ ООД, което пък е  внесло   документите си за участие час след конкурента си. Това е записано в протокола ( №1)  на комисията.  От него се рабира , че офертите и на двете фирми са отворени, но комисията е взела  решение „да продължи работата си в закрито заседание

Какво е мъдрено там  се разбира  от втория протокол на комисията, съставен  двадесет дни по-късно (от  28 февруари), когато арбитрите установяват пропуски в документацията на  „Сивен България“ ООД.  Един от тях е ,че са посочени  оборотите  на дружеството са за трите  последни години – 2016-а, 2017-а и 2018-а, а трябвало да предоставят документи за 2015-а, 2016-а и 2017 година. Независимо, че фирмите са подали документите си през 2019-а, когато  реално 2018-а е приключила като финансова година...?!

Това дава основание на комисията в състав : председател инж. Димитър Димитров (зам.директор ) и членове началникът на отдел „Правен“ Мария Мудева, старши експертът  Елена Тренчева, счетоводителят  Петя Бобошевска и външният  експерт  по „технология на химическите влакна и текстилно облагородяване“ инж. Диана Видинска  две седмици по-късно ( на 14 март) да отстранят фирма „Сивен“ от участие в „открития конкурс“ по възлагане на обществената поръчка.

 Така 21 март за фаворит официално е провъзгланена фирма „Аполо“. След  като „конкуренцията“ е отстранена , няма лошо и цените да бъдат без конкуренция.От документа с предложените  от „Аполо“ цени, с който „Банкеръ“ разполага става ясно, че мембранна шуба (канадка) с топла вата например ще бъде изработена срещу скромната сума от ...356 лева.  Справка в сайтовете на световно известни фирми показват, че подобна дреха струва пряко сили 200-250 лева.

Костюм  -  сако и два панталона, пък е предложен на цена 439 лева. Зимните ризи, които фирмата е предложила да изработи за горските са по близо 50 лева (48.50) , независимо че става дума за огромна поръчка  от  7842 бройки?

Термобельото, с което ще се топлят през студените дни горските служители също е с доста  висока цена -  109 лева.Цената е равна на тази, по която се предлагат такива артикули  в луксозните и фирмени магазини за ...ски-оборудване.

Тези и още доста любопитни подробности могат да се видят в  ценовото предложение на

„безконкурентната „ фирма „Аполо“

за дрехите на нашите горски служители.

 Явно Комисията, която е избирала без избор е била особено  впечатлена от  тези „неустоими“ ценови предложения и  дава  основание на  директора  на Югозападното държавно предприятие - инж. Дамян Дамянов, да подпише контракта с фирмата на 9 май тази година, независимо , че реално конкурс не е имало.

В тази връзка нека припомним, коя е всъщност фирмата- фаворит . Това е столичното дружество с ограничена отговорност "Аполо", собственост на Веска и Никола Цветанови.

Още през декември 2013 –а „Банкеръ“ в своя публикация под заглавие  „Горските - с обувки от "Маноло Бланик"  разказа как по това време същото дружество получи поръчка за близо  11 млн. лв. (без ДДС).

Тогавашният началник на същото това държавно предприятие  беше поставил едно меко казано дискриминационно условие , с което допускаше до участие в „конкурса“ само фирми - производители  на облекла и обувки, които могат да докажат, че "разполагат със свободни финансови ресурси в размер на 4 млн. лева"(!). Това и още куп утежняващите процедурата условия  в крайна сметка , в крайна сметка поставиха  фирма „Аполо“ в позиция на  единствено възможен избор...

Тогава наша проверка установи, че за предоставените от частното дружество обувки, предприятието е платило   по 275 лв. за чифт и по 33 лв. за риза. Доказахме ( със снимков материал) , че  доставяните вече обувки не само че не са местно производство, а са внос от...Турция. А там цените на този вид стоки са значително по-ниски от тези на нашите ....производители.

След тази наша публикация   прокуратурата  уж  хукна да прави проверка. Дори в редакцията на нашето издание пристигна някакъв дознател, чиито основни въпроси бяха не около  това дали изнесеното в публикацията е истина, а от къде имаме информация и  изнесените в текста  данни...?!

Две години по-късно – през октомври  2015-а, очевидно бездействието на държавното обвинение окуражи възлагащите  поръчки за милиони за облекла за горските да продължат с тази практика. Съобщихме  го в публикацията си  със заглавие „Горските с дрехи за 31 милиона“. Там отново основен герой ( пардон - доставчик ) беше  фирма "Аполо" ООД. В друг текст , публикуван през  януари 2016-а  под заглавие  „Харчове без надзор“  пък разказахме как точно  е била проведена  тази поръчка и за пореден път изнесохме факти, които показваха „лукса“, с който    горските началници обличат служителите си.

Явно обаче, всичко това не прави особено впечатление на тези, които уж трябва да се грижат обществения ресурс да отива за обществени нужди. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във