Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Обединението на ВиК фирмите е единствената възможност за еврофинансиране

До края на днешния ден трябва да е готово Споразумение, което на практика ще подпомогне завършването на процедурите по консолидация на ВиК операторите в област Хасково. За това настояваше министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова.

В срещата за разрешаване на проблема, проточил се с години, участваха заместник-министърът Валентин Граматиков, ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов, кметът на Димитровград Иво Димов, управителите на ВиК-Хасково и ВиК-Димитровград, както и експерти.

Консолидацията на ВиК дружествата е единствената възможност те да кандидатстват за европейско финансиране, с което да се подмени остарялата ВиК инфраструктура и да се подобри качеството на предоставяната на потребителите услуга.

„Хората имат право на достъп до съвременна ВиК инфраструктура и качествена услуга. Необходимата инвестиция във водния сектор е огромна, а държавата няма този ресурс. Затова трябва да положим усилия за консолидация на водните дружества и те да имат достъп до европейските фондове“, отбелязва министър Комитова. Именно от присъединяването на ВиК-Димитровград към ВиК-Хасково зависи достъпа до европейско финансиране за подмяна на подземната инфраструктура в цялата област. То е възможно единствено при спазване на изискването за консолидиране на принципа „една територия – един оператор“, за да може ВиК операторът да изпълнява функциите си по поддържане на качеството на ВиК услугата според европейските изисквания.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктура за територията на област Хасково са определени с регионалните генерални планове. За постигане на съответствие със задължителните директиви на Европейския съюз в областта на водите за община Димитровград са необходими 179 млн. лева, а за област Хасково – 774 млн. лева.

След изготвянето на споразумението, то предстои да бъде представено за одобрение в Общинския съвет на Димитровград, за да стане действащо от началото на следващата година и с това да завърши процеса по консолидация на обособената територия на ВиК-Хасково.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във