Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НЗОК ще финансира допълнително пловдивската болница "Св. Мина" за лечение на COVID

Пловдивската болница "Свети Мина" ще получи допълнително финансиране, за да може да осигури адекватно и навременно лечение на постъпващите пациенти с коронавирус. Това беше договорено на среща в Пловдив между заместник-кмета на града Анести Тимчев и управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев.

Салчев уточни, че увеличаването на средствата за "Свети Мина" е за сметка на прехвърляне на свободни средства от лимита на другата общинска болница - "Свети Пантелеймон". Това може да стане със споразумение между директорите на двете лечебни заведения.

Неусвоените средства от едната болница, поради непълния ѝ обем на дейност, могат да бъдат прехвърлени за "Свети Мина". И двете болници в момента нямат 100% натовареност, затова "не може да се говори, че няма достатъчно средства", каза управителят на НЗОК

Той уточни, че вчера са изплатени над 237 000 лева на "Свети Мина" за неразплатените дейности за 2015 и 2016 година. Парите вече са по сметките на лечебното заведение. "Смятам, че от финансова гледна точка болница "Свети Мина" няма никакви проблеми", подчерта Салчев.

Днес на среща с областния управител Дани Каназирева е обсъдено и финансирането за създаването на триажни центрове, които ще бъдат разкрити в Медицински центрове и ДКЦ-та.

"НЗОК ще плаща по 30 000 лева на месец за организирането на такъв триажен център. Те ще бъдат разкрити на територията на медицинските центрове или клинично-консултативните центрове, които разполагат със собствена лаборатория и рентгеново отделение“, обясни шефът на Здравната каса.

Дани Каназирева посочи, че ще се окаже съдействие на доболничната помощ, а целта е да се намали натискът върху болниците. "Ние също имаме изискване към разкриването на всяка една такава структура, за да има реална полза за хората от нея. Ние държим в тях да има дневни и нощни дежурства", обяви областният управител.

Очаква се в понеделник отговор от Медицинските центрове и Диагностично-консултативните центрове.

В четвъртък бе обявено, че се отменя се трансформирането на общинската МБАЛ "Св. Мина" в изцяло COVID болница с нова заповед на РЗИ-Пловдив.

Лечебното заведение трябва да редуцира COVID леглата от 137 на 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-кметът на града Анести Тимчев.

От управата на лечебното заведение обясниха, че липсва медицинска апаратура, необходима за лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. Нужни са още кислородни апарати, монитори, аспирационни помпи, дефибрилатори.

Парите за техниката на стойност 1,2 млн. лв. и са поискани от кабинета, но без резултат. Кризата с лекарите, които напускат, продължава. Болницата има нужда и от двойно по-голям бюджет, за да функционира изцяло като COVID болница.

Със заповед на директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева в лечебното заведение трябва да бъдат разкрити единствено и само 60 на брой места за болни в средно тежко състояние, уточни зам.-кметът.

В началото на месеца  Дани Каназирева обяви, че "Св. Мина" ще се специализира само за лечение на болни от коронавирусна инфекция.

Преди 2 седмици премиерът Бойко Борисов посети в болница "Пълмед" кмета на Пловдив Здравко Димитров. Градоначалникът по това време се лекуваше от коронавирус. Тогава премиерът го притисна с въпроса кога ще е готова COVID болницата, а кметът отговори "още днес".

Facebook logo
Бъдете с нас и във