Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НЗОК призна, че липсват лекарства за диабет и епилепсия

Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, отправени са допитванията до фирмата вносител, а парадоксалното е, че са внесени повече опаковки, което навежда на мисълта, че има паралелен износ, каза подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева пред БНТ.

"Държавата е тази, която може да участва в регулация на паралелния износ. Без тези регулации, не можем да го спрем, нашата намеса е единствено в това интензивно да комуникираме с фирмата, с която имаме договор, а тя е гарантирала, че ще има медикаменти на пазара", заяви Кръстева.

Тя обясни, че конкуренция има и че има няколко фирми за лекарства.

"Просто според здравословното състояние се ползват определени продукти и в случая са се свързали с нас именно имащите нужда от лекарства от една фирма. Обикновено се издава рецепта няколко дни преди да е свършило старото лекарство. Така че не мисля, че се случва някой да остане 3 дни без медикаменти. Има и моменти, в които няма как съвсем по-рано да се вземе рецепта, но има раздвижване и в тази посока. Протоколите за шест месеца са за скъпоструващите лечения и няма как да е по-леко, затова максималният срок е половин година, все пак се сменят договори и трябва да има и регулация. Касата един път утвърждава протокола и после чак след 6 месеца се иска презаверка. Все пак и здравословното състояние се изменя вследствие на терапията", обясни Кръстева.

Тя подчерта, че на местата, където са липсвали, вече са актуализирани. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във