Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НЗОК отблокира резерва за разплащане с болниците

Надзорният съвет на Здравната каса реши да отблокира резерва за разплащане в болничната помощ със 170 млн. лв. и в извънболничната - с 20 млн. лв., съобщи управителят на Касата д-р Румяна Тодорова, след заседание на Съвета.

"Тази година разпределението на бюджета на здравната каса е обзвързано с два договора - Националния рамков договор и Договора за обеми и цени", обясни Тодорова.

Очаква се да бъдат намалени и цените на някои клинични пътеки. Това обаче, в което според Тодорова, е проблемът, е, че в новия бюджет за здраве средствата за аптеките и за онколекарствата няма да достигнат, тъй като са заложени с дефицит. Така от касата се надяват да бъдат договорени отстъпки от въпросните лекарства, за да не се стигне до липсата им.

„При положение, че има записани текстове, че ще се намаляват цените на пътеките, не можем да говорим за надлимити. Поне в новата методика, която ще излезе. В момента ние работим по старото постановление. Това е споразумение с лекарския съюз, парите, които са планувани за болнична помощ са около 90% от реално платените за 2014-а. 5% ще има за спешност, но те ще трябва да бъда компенсирани в следващото тримесечие”, обясни Тодорова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във