Банкеръ Daily

Управление и бизнес

НУРТС опроверга обвиненията, че се е опитвала да спре сигнала на БНР

Светослав Костов

Компанията Национално управление на радио и телевизионните системи (НУРТС) опроверга информацията, че е извършен опит от тяхна страна за спиране на сигнала на БНР, който бил предотвратен от ръководството на медията. От фирмата съобщават, че са  уведомили държавното радио за предстоящата на 4 октомври профилактика с писмо от предишния ден и това писмо е задължение, описано в договора с БНР. НУРТС посочва също така, че са задължени да извършват периодични профилактични прегледи и настройки на предавателните съоръжения поне веднъж годишно и по определен график. Целта на профилактиката е да не се допуска спиране на сигнала на излъчваните в ефир радио- и телевизионни програми поради авария или дефектирали съоръжения.

Датите за профилактика на отделните предаватели са известни на Националното радио от 30 ноември 2018 г., когато НУРТС е изпратило на БНР окончателния график за профилактика през 2019 година. Не са постъпвали възражения или коментари от страна на радиото, гласи официалното становище на фирмата, изпратено да медиите.

В него се казва също: "Договорът между НУРТС България ЕАД и БНР възпроизвежда нормативните задължения, произтичащи от Техническите изисквания за работа на електронни съобщителни мрежи от радиослужба радиоразпръскване и съоръженията, свързани с тях, приети от Комисията за регулиране на съобщенията и обнародвани в Държавен вестник. Съгласно нормативния акт дружеството е задължено да извършва периодични профилактични прегледи и настройки на предавателните съоръжения по определен график.

В посочения документ Комисията за регулиране на съобщенията ясно указва, че профилактика на електронните съобщителни мрежи се извършва поне веднъж в годината, като предварително се уведомява КРС и аудиторията. Целта на профилактиката е да не се допуска спиране на сигнала на излъчваните в ефир радио- и телевизионни програми поради авария и дефектирали съоръжения. Профилактиката не се провежда в национален мащаб, а засяга само предавателите от определена кула на НУРТС България ЕАД. Годишният план за профилактика е съставен по начин, който да позволява изключване на отделни предаватели при минимално засягане на интересите на крайните потребители. Последните могат да слушат/гледат програмата чрез други предаватели, които в голяма степен припокриват своя обхват".

От НУРТС уверяват, че "принципът на профилактиката се отнася и до програмите на БНР. Графикът за профилактики е съставен по такъв начин, че да няма прекъсване на излъчването в големи райони, като се има предвид и припокриването от отделните предаватели. Ето защо профилактиката на дадено съоръжение по графика, не означава пълна липса на приемен сигнал на програма "Хоризонт" в зоната на обслужване на съответния предавател. Минималната степен на засягане на аудиторията не демонстрирана многократно. През март и август 2019 г. са извършвани дейности по профилактика и поддръжка на КРТЦ Витоша. Спирането на работата на предавателя за извършване на тези дейности не е довело до липса на сигнал на програма "Хоризонт" на територията на град София и не са постъпвали сигнали и възражения, нито от БНР, нито от слушателите на неговите програми".

От компанията отбелязват, и че писмото, изпратено до БНР на 3 октомври 2019 г., "редставлява действие по точно и добросъвестно изпълнение на договорните задължения на НУРТС България ЕАД. До БНР е изпратено потвърждение, че планираната профилактика ще бъде извършена на 04.10.2019 г. на КРТЦ Витоша, така, както е предвидено в одобрения през 2018 график. След получаване на искане от БНР за отлагане на профилактиката, от страна на НУРТС България ЕАД е изпратено потвърждение, че искането на БНР ще бъде отчетено и профилактиката ще бъде отложена. Искането на БНР е изпълнено, въпреки че в резултат на отлагането на профилактиката възниква необходимост от ново координиране и взимане на съгласие на всички оператори, разположени на съответния обект".

Както "Банкеръ" писа, на 8 октомври генералният директор на БНР заяви пред журналисти, че е извършен опит за саботаж на излъчването на Националното радио, който е бил направен в началото на октомври, но е бил своевременно предотвратен от ръководството на медията.  По думите му на 3 октомври, към края на работния ден, с писмо НУРТС уведомяват медията, че ще се извърши профилактика, планирана да трае през целия следващ ден. На 4 октомври е трябвало да бъде заглушен сигналът не само на "Хоризонт", но и радио "София", и "Христо Ботев" от 9.00 сутринта до 17.00 часа. Уведомителното писмо обаче е било получено към 16.30 и до 17.00 часа е оставало съвсем малко време за отговор.

"Веднага се събра Управителният съвет на радиото, главният инженер, шефът на централната апаратна, на техниката, шефът на правния отдел и написахме писмо до НУРТС, че спираме всички профилактики", посочи Костов. Аргументът на ръководството на медията е бил, че точно в този момент, когато радиото бе глобено заради спирането на сигнала и вървят проверки на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция, не е редно да се правят профилактики.
 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във