Банкеръ Daily

Иван Хиновски:

Нужни са промени в работата на енергийната борса

"За експертите е ясно какво в момента е развитието на пазара на енергията в България, не само на електро-, но и на топлинната енергия. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса". Това заяви бившият председателят на Комисията по енергетика в 46-ия парламент и енергиен експерт Иван Хиновски. По думите му пиковете в цената на енергията създават съмнения за манипулации. "Явяват се сериозни играчи, които дават гаранции, че могат да купят големи количества енергия. Те купуват 300 мегавата на търг, малките играчи остават без енергия и така се създава дефицит на борсата. Тази енергия напоследък се изнася, защото се правят огромни печалби", посочи той.

"Затова предложихме промяна в правилата за търговия на Енергийната борса. Да се започне с малки квоти за продажба. И да се започне с малкия бизнес, който няма нужда от 50 мегавата, а чака препродаване, за да задоволи нуждите си", посочи Хиновски пред Нова телевизия. Според него основният проблем в момента е фактът, че малки предприятия не могат да си купят енергия, която им е необходима - около 1 и 5 мегавата. "Има няколко големи играчи, които чакат големите търгове. И те правят големи печалби от износ на енергия в Гърция и Турция. Това е напълно законно", уточни той.

Износът не може да бъде ограничен, защото като страна - членка на ЕС, спазваме правилата за свобода на износа. "Ако го направим ни очакват санкции от ЕК. Не можем да ограничаваме износа, но може да променим правилата", каза енергийният експерт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във